Uwielbiam jabłka!
Pochodzące ze Stanów Zjednoczonych na początku XX wieku, cukierkowe jabłko jest niezbędnym wyrobem cukierniczym na targach i innych wesołych miasteczkach. Zaprzysięgły wróg dentystów, jabłko zanurzone w karmelu to prawdziwy przysmak!
Składniki
Materiały
- 2 drewniane szpikulce
Przygotowanie
- Po dokładnym oczyszczeniu jabłek, wbij w każde z nich drewniany szpikulec.
- Umieść cukier w rondelku na dużym ogniu, dodaj odrobinę wody i kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie).
Gdy karmel się zagotuje, gotować przez około 5 minut. - Szybko zanurz jabłka w karmelu, obracając je, a następnie umieść je na papierze do pieczenia. Karmel powinien być dość płynny, więc nie wahaj się go ponownie podgrzać.
- I to wszystko, karmelowe jabłka są gotowe!
Obserwacje
Jabłka: Najlepsze jabłka do tego przepisu są organiczne, dzięki czemu skórka jest chroniona przed pestycydami.
Technika: Jedynym środkiem ostrożności w tym przepisie jest upewnienie się, że karmel się nie przypali. W tym celu należy pilnować czasu gotowania i nie podgrzewać zbyt mocno.
Wariacje: Niektórzy wolą wariant, w którym karmel jest zastąpiony czekoladą! Nie wahaj się, to jest pyszne! Możesz również dodać jeszcze bardziej świąteczny akcent, na przykład na przyjęcie urodzinowe, dodając płatki cukru w postaci perełek, gwiazdek lub wielokolorowych płatków, takich jak te, które można znaleźć w cukierniach.
Przechowywanie: Jabłka Love można przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni.