Uwielbiam jabłka!

zagłosuj teraz
Desser
2 porcji
łatwe
10 min

Pochodzące ze Stanów Zjednoczonych na początku XX wieku, cukierkowe jabłko jest niezbędnym wyrobem cukierniczym na targach i innych wesołych miasteczkach. Zaprzysięgły wróg dentystów, jabłko zanurzone w karmelu to prawdziwy przysmak!


Składniki

2
Szacowany koszt: 0.9 (0.45€/porcja)

Materiały

  • 2 drewniane szpikulce

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania5 min

  • Uwielbiam jabłka! - Przygotowanie krok 1Po dokładnym oczyszczeniu jabłek, wbij w każde z nich drewniany szpikulec.
  • Uwielbiam jabłka! - Przygotowanie krok 2Umieść cukier w rondelku na dużym ogniu, dodaj odrobinę wody i kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie).
    Gdy karmel się zagotuje, gotować przez około 5 minut.
  • Uwielbiam jabłka! - Przygotowanie krok 3Szybko zanurz jabłka w karmelu, obracając je, a następnie umieść je na papierze do pieczenia. Karmel powinien być dość płynny, więc nie wahaj się go ponownie podgrzać.
  • Uwielbiam jabłka! - Przygotowanie krok 4I to wszystko, karmelowe jabłka są gotowe!

Obserwacje

Jabłka: Najlepsze jabłka do tego przepisu są organiczne, dzięki czemu skórka jest chroniona przed pestycydami.

Technika: Jedynym środkiem ostrożności w tym przepisie jest upewnienie się, że karmel się nie przypali. W tym celu należy pilnować czasu gotowania i nie podgrzewać zbyt mocno.

Wariacje: Niektórzy wolą wariant, w którym karmel jest zastąpiony czekoladą! Nie wahaj się, to jest pyszne! Możesz również dodać jeszcze bardziej świąteczny akcent, na przykład na przyjęcie urodzinowe, dodając płatki cukru w postaci perełek, gwiazdek lub wielokolorowych płatków, takich jak te, które można znaleźć w cukierniach.

Przechowywanie: Jabłka Love można przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+