Vol-au-vent z malinami i mascarpone
zagłosuj teraz
Zazwyczaj vol-au-vent podaje się na słono, ze śmietaną i grzybami. Tym razem postaw na oryginalność i przygotuj ten prosty deser z mascarpone i malinami. Chrupiące i rozpływające się w ustach, te słodkie domowe vol-au-vent są również idealne na bufecie mignardises lub jako część asortymentu kaw dla smakoszy :-)
Składniki
8
Szacowany koszt: 6.03Euros€ (0.75€/porcja)
Materiały
- 2 foremki do ciastek (1 o średnicy 7 cm, 1 o średnicy 6 cm)
- Mikser elektryczny
Przygotowanie
Czas przygotowania40 min
Gotowania20 min
Rozwiń ciasto francuskie. Wytnij 4 kółka za pomocą dużej foremki do ciastek i wytnij 3 małe kółka za pomocą małej foremki do ciastek w dużych kółkach.
Weź cały okrąg i posmaruj go roztrzepanym jajkiem. Nakłuj widelcem. Następnie ułóż na wierzchu kontur z ciasta francuskiego. Posmaruj go roztrzepanym jajkiem, a następnie przykryj kolejnym konturem. Zrób to samo z trzecim.
Powtórz czynność, aby uzyskać 8 ciastek vol-au-vent. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem pudrem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia.
W misce umieść mascarpone, śmietanę, ziarenka wanilii i cukier puder. Ubij na sztywno mikserem elektrycznym.
Na dno każdego vol-au-vent nałóż trochę musu z mascarpone, a na wierzchu ułóż maliny. Posyp cukrem pudrem.
A teraz malinowo-mascarpone vol-au-vent jest gotowy!
Obserwacje
Maliny: można je zastąpić dowolnymi owocami.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!