Waniliowa panna cotta - klasyczny przepis na domową panna cottę
Niektórzy uwielbiają panna cottę, a niektórzy kłamią! Ten świeży i elegancki deser jest niezbędny o każdej porze roku, ponieważ można go łatwo dostosować w zależności od pory roku, w której chcemy go przygotować. Tutaj podajemy klasyczny przepis na waniliową panna cottę: do Ciebie należy decyzja, czy zjeść ją w wersji "Nature", czy też dodać pyszne dodatki, takie jak sos czekoladowy, coulis i świeże owoce. Postępuj zgodnie z wyjaśnioną procedurą krok po kroku i miej ją pod ręką.
Składniki
Materiały
- 1 rondel
- 1 miska
- Trzepaczka
Przygotowanie
- Weź małą miskę i wlej do niej zimną wodę, a następnie dodaj arkusze żelatyny i pozwól im nasiąknąć.
- W małym rondelku podgrzej mleko, świeżą śmietanę i cukier. Następnie dodać aromat waniliowy i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy mieszanina się zagotuje, zdejmij rondel z ognia i dodaj wyciśniętą żelatynę. Następnie dobrze wymieszać trzepaczką.
- Przelej waniliową panna cottę do małych szklanek (lub foremek, jeśli wolisz). Następnie pozostawić do zastygnięcia w lodówce na co najmniej 5 godzin.
- Po tym czasie można ją wyjąć z lodówki i natychmiast zjeść. Klasyczna waniliowa panna cotta jest gotowa!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać waniliową panna cottę?
Deser można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przykryj małe szklanki folią lub włóż je do pojemnika z pokrywką.
Czy mogę użyć świeżej wanilii do aromatyzowania panna cotty?
Oczywiście, że tak. Wystarczy przeciąć laskę wanilii na środku i wyjąć wszystkie nasiona za pomocą noża. Następnie należy wymieszać je w rondelku, jak wyjaśniono w kroku 2 przepisu.
Jakie kształty mogę nadać waniliowej panna cotcie?
Miejsce na kreatywność! My użyliśmy prostych szklanek, ale możesz wybrać kształt, który Ci się podoba. Możesz użyć foremek w kształcie serca, kwiatu lub gwiazdy (na przykład).
Jak łatwo wyjąć waniliową panna cottę z formy?
Jeśli używasz foremki i chcesz podać swoją panna cottę, zalecamy niezawodną sztuczkę, aby uniknąć zepsucia deseru. Po zakończeniu przechowywania panna cotty w lodówce, wyjmij formę i zanurz ją we wrzącej wodzie (zamocz tylko bok pojemnika). Ciepło na ściankach pozwoli kremowi łatwo zejść,
Jak udekorować waniliową panna cottę?
Możesz zjeść ten deser "z natury" lub udekorować go smacznymi dodatkami (ale także świeżymi owocami). Na naszej stronie znajdziesz różne wersje: polecamy spróbować panna cotta z sosem figowym, panna cotta z pistacjami, panna cotta z coulis z czerwonych owoców i panna cotta z malinami.