Waniliowa panna cotta - klasyczny przepis na domową panna cottę

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
5 h 30 m

Niektórzy uwielbiają panna cottę, a niektórzy kłamią! Ten świeży i elegancki deser jest niezbędny o każdej porze roku, ponieważ można go łatwo dostosować w zależności od pory roku, w której chcemy go przygotować. Tutaj podajemy klasyczny przepis na waniliową panna cottę: do Ciebie należy decyzja, czy zjeść ją w wersji "Nature", czy też dodać pyszne dodatki, takie jak sos czekoladowy, coulis i świeże owoce. Postępuj zgodnie z wyjaśnioną procedurą krok po kroku i miej ją pod ręką.


Składniki

4
Szacowany koszt: 3.83 (0.96€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania4 min
Czas oczekiwania5 h 20 m
Gotowania6 min

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać waniliową panna cottę?
Deser można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przykryj małe szklanki folią lub włóż je do pojemnika z pokrywką.

Czy mogę użyć świeżej wanilii do aromatyzowania panna cotty?
Oczywiście, że tak. Wystarczy przeciąć laskę wanilii na środku i wyjąć wszystkie nasiona za pomocą noża. Następnie należy wymieszać je w rondelku, jak wyjaśniono w kroku 2 przepisu.

Jakie kształty mogę nadać waniliowej panna cotcie?
Miejsce na kreatywność! My użyliśmy prostych szklanek, ale możesz wybrać kształt, który Ci się podoba. Możesz użyć foremek w kształcie serca, kwiatu lub gwiazdy (na przykład).

Jak łatwo wyjąć waniliową panna cottę z formy?
Jeśli używasz foremki i chcesz podać swoją panna cottę, zalecamy niezawodną sztuczkę, aby uniknąć zepsucia deseru. Po zakończeniu przechowywania panna cotty w lodówce, wyjmij formę i zanurz ją we wrzącej wodzie (zamocz tylko bok pojemnika). Ciepło na ściankach pozwoli kremowi łatwo zejść,

Jak udekorować waniliową panna cottę?
Możesz zjeść ten deser "z natury" lub udekorować go smacznymi dodatkami (ale także świeżymi owocami). Na naszej stronie znajdziesz różne wersje: polecamy spróbować panna cotta z sosem figowym, panna cotta z pistacjami, panna cotta z coulis z czerwonych owoców i panna cotta z malinami.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+