Waniliowy krem do ciasta, klasyk
Czego nie można pokochać w budyniu o smaku waniliowym? Jest łatwy w przygotowaniu, a my przeprowadzimy Cię krok po kroku przez wszystkie etapy. Jak prawdziwy cukiernik, Ty również możesz sprawić, że Twoje desery będą wysublimowane i zrobią wrażenie na gościach. Tarty, ciasta parzone, eklery, torty baskijskie, mille-feuilles - co tylko chcesz!
Składniki
Przygotowanie
- Doprowadź mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
- W międzyczasie umieść żółtka w misce i dodaj cukier. Energicznie ubijaj, aż mieszanina stanie się biała.
- Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj.
- Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i mąką. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
- Stale mieszaj drewnianą łyżką, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Ten etap zajmuje około 10 minut. Twój krem jest gotowy!
Obserwacje
Dodaj czekoladę: jeśli chcesz, aby Twój przepis był jeszcze smaczniejszy, dodaj trochę czekolady! 100 g ciemnej czekolady rozpuszczonej w mleku wystarczy, aby zastąpić laskę wanilii.
Cieńszy krem: jeśli potrzebujesz nieco rzadszego kremu, możesz dodać nieco mniej mąki do przygotowania.
Lżejszy krem: mąka kukurydziana zastąpi mąkę, aby uzyskać lżejszy krem. Co więcej, mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, więc jest dobrą alternatywą dla gości z alergią/nietolerancją.
Unikaj przypalania śmietany: używaj trzepaczki zamiast drewnianej łyżki, aby uniknąć wypadków.
Przechowywanie: jeśli nie zamierzasz użyć kremu od razu, przykryj go folią spożywczą, tj. folia spożywcza musi być w bezpośrednim kontakcie z przepisem. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki.