Waniliowy sernik z ricottą

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
55 min

Czy jesteś fanem sernika? Oto nowy przepis, który powinien Cię uszczęśliwić: sernik z ricottą i wanilią! Wszystko na spodzie z herbatników speculoos i zwieńczone karmelem oraz orzechami arachidowymi. Wystarczy powiedzieć, że na deser czeka Cię nie lada gratka ;-) Poniżej znajdziesz wszystkie nasze wyjaśnienia krok po kroku ↓

Składniki

6

Baza :

Śmietana :

Dekoracja :

Materiały

  • Maszynka do mielenia mięsa (opcjonalnie)
  • Forma na zawiasach o średnicy 18 cm (wysokość 9 cm)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
  • Waniliowy sernik z ricottą - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 210°C. Umieść speculoos w rozdrabniaczu i zmiksuj na proszek. Dodaj miękkie masło i ponownie zmiksuj.
  • Waniliowy sernik z ricottą - Przygotowanie krok 2Wyłóż dno tortownicy pergaminem do pieczenia. Wlej masę speculoos do formy i docisnij herbatniki, zaczynając od podstawy i kończąc na krawędziach.
  • Waniliowy sernik z ricottą - Przygotowanie krok 3Umieść w piekarniku na 10 minut w temperaturze 210°C. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Waniliowy sernik z ricottą - Przygotowanie krok 4Przygotuj krem: wymieszaj ricottę z jajkami, następnie dodaj cukier, wanilię i mąkę i dobrze wymieszaj.
  • Waniliowy sernik z ricottą - Przygotowanie krok 5Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C. Wylej poprzednią mieszankę na spód z herbatników.
  • Waniliowy sernik z ricottą - Przygotowanie krok 6Wstaw do piekarnika na około 45 minut w temperaturze 150°C. Sprawdź i przedłuż czas pieczenia, jeśli to konieczne. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy i udekorowaniem.
  • Waniliowy sernik z ricottą - Przygotowanie krok 7Udekoruj sernik. My zdecydowaliśmy się na skropienie karmelem, a następnie posypanie pudrem speculoos i ułożenie na wierzchu kilku orzeszków ziemnych. A Ty?

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: