Waniliowy sernik z ricottą
zagłosuj teraz
Czy Ty też jesteś fanem sernika? Oto nowy przepis, który powinien Cię uszczęśliwić: sernik z ricottą i wanilią! Wszystko na spodzie z herbatników speculoos i zwieńczone karmelem/orzechami arachidowymi. Wystarczy powiedzieć, że na deser czeka Cię nie lada gratka ;-) Poniżej znajdziesz wszystkie nasze wyjaśnienia krok po kroku ↓
Składniki
6
Baza :
Śmietana :
Dekoracja :
Materiały
- Maszynka do mielenia mięsa (opcjonalnie)
- Forma na zawiasach o średnicy 18 cm (wysokość 9 cm)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
- Rozgrzej piekarnik do 210°C. Umieść speculoos w rozdrabniaczu i zmiksuj na proszek. Dodaj miękkie masło i ponownie zmiksuj.
- Wyłóż dno tortownicy pergaminem do pieczenia. Wlać masę speculoos do formy i docisnąć herbatniki, zaczynając od podstawy i kończąc na krawędziach.
- Umieścić w piekarniku na 10 minut w temperaturze 210°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotuj krem: wymieszaj ricottę z jajkami, następnie dodaj cukier, wanilię i mąkę i dobrze wymieszaj.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Wylej poprzednią mieszankę na spód z herbatników.
- Wstawić do piekarnika na około 45 minut w temperaturze 150°C. Sprawdzić i przedłużyć w razie potrzeby. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy i udekorowaniem.
- Udekoruj sernik. My zdecydowaliśmy się na skropienie karmelem, a następnie posypanie pudrem speculoos i ułożenie na wierzchu kilku orzeszków ziemnych. A Ty?
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!