Zdrowy, kremowy i wysokobiałkowy petit suisse

zagłosuj teraz
Desser
3 porcji
łatwe
10 h 10 m

Pamiętasz te kremowe petit suisses, które obiecywały szczęście w każdej łyżeczce? Były małe, miękkie, nie można było im się oprzeć... i, spójrzmy prawdzie w oczy, zawierały więcej cukru niż chcielibyśmy spożywać dzisiaj. Ale co, jeśli powiem ci, że możesz ponownie przeżyć to doświadczenie, z tą samą jedwabistą konsystencją, tym samym słodkim akcentem, ale w domowej i zdrowej wersji? W bardzo prosty sposób przygotujemy domowe truskawkowe kubeczki jogurtowe, takie jak petit suisse, które z pewnością ucieszą zarówno najmłodszych, jak i dorosłych domowników. Kremowy, gładki deser o pysznym truskawkowym smaku. Aby rozpieszczać się bez konieczności myślenia o kaloriach.


Składniki

3

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 h

Obserwacje

Czy mogę przygotować ten przepis z innymi owocami?
Oczywiście, chociaż truskawkowy smak jest najbardziej popularny, można użyć innych czerwonych owoców (malin, czerwonych porzeczek), banana lub brzoskwini, na przykład.

Czy mogę zastąpić jogurt grecki?
Oczywiście, że można. Możesz zastąpić go skyr, jogurtem naturalnym, a nawet serkiem śmietankowym, takim jak philadelphia; w rzeczywistości w przypadku tego ostatniego wynik jest znacznie bardziej kremowy, chociaż zwiększysz ilość kalorii.

Czy mogę zastąpić syrop z agawy?
Możesz użyć dowolnego słodzika, takiego jak miód, syrop klonowy, krem daktylowy lub erytrytol. Dodaj go do mieszanki przed miksowaniem i dostosuj jego ilość do własnych upodobań.

Czy mogę zrobić zdrowe wegańskie Petit Suisse?
Oczywiście, że tak. Dobrą alternatywą dla wersji wegańskiej jest zmiksowanie namoczonych orzechów nerkowca (uprzednio uwodnionych przez kilka godzin) z jogurtem roślinnym (takim jak jogurt sojowy, migdałowy lub kokosowy) i dodanie kawałków truskawek. Zamiast żelatyny można użyć agar-agar, który jest roślinnym środkiem żelującym, który doskonale nadaje się do wegańskich deserów.

Czy mogę użyć żelatyny w proszku lub agar-agar i jaki byłby ekwiwalent?
Możesz użyć 1,5 łyżeczki sproszkowanej żelatyny.
¾ łyżeczki agar-agar w proszku.

Czy mogę zamrozić te Petit Suisse, aby zrobić z nich lody?
Nie zalecamy tego, ponieważ żelatyna nie jest składnikiem, który dobrze znosi niskie temperatury.

Ile Petit Suisse można uzyskać z podanych ilości?
Z tych ilości otrzymujemy 3 małe szklanki po 125 g każda.

Jak mogę dodać więcej kremowej konsystencji do mojego Petit Suisse?
Można dodać więcej śmietanki, ubijając 30 g śmietanki deserowej i dodając ją do końcowej mieszanki (tuż przed włożeniem do lodówki w celu zastygnięcia). Należy pamiętać, że zwiększy to zawartość kalorii w przepisie.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+