Lizaki z gorącej czekolady: gorzka czekolada + prażone orzechy laskowe
zagłosuj teraz
Aby zrobić sobie słodką przerwę lub wypróbować pomysł na wykwintny prezent, wypróbuj ten przepis na gorące czekoladowe lizaki! Tutaj połączyliśmy ciemną czekoladę z prażonymi orzechami laskowymi :-) Kremowe, chrupiące połączenie, które pokochają Twoi przyjaciele i rodzina! Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby wykonać ten prosty przepis krok po kroku, dzięki naszym objaśnieniom fotograficznym, pisemnym i wideo!
Składniki
6
Szacowany koszt: 1.65Euros€ (0.27€/porcja)
Materiały
- Papier pergaminowy
- 6 drewnianych patyczków
- 1 forma
- Papier krepowy
- Bolduc
- Nożyczki
- Naklejki z gwiazdkami
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania15 min
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Umieść orzechy laskowe na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i piecz przez 15 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Usunąć skórki z orzechów laskowych, a następnie przekroić je na pół. Rozpuść gorzką czekoladę i wlej łyżeczkę do każdej foremki. Dodaj kawałki orzechów laskowych i przykryj czekoladą.
- Umieść na wierzchu kawałki prażonych orzechów laskowych i schładzaj przez 5 do 10 minut. Czekolada powinna być nadal miękka. Włóż patyczki do foremek i ponownie schładzaj przez 20 minut.
- Czekoladki wyjąć z formy i umieścić na kwadratach z papieru krepowego. Złóż papier wokół patyczka i zamknij go za pomocą bolduc. Zapętl bolduc nożyczkami i przyklej naklejkę na węźle.
- A teraz możesz podarować je w prezencie!
Jeśli to prezent, otwórz go i wstrząśnij patyczkiem w gorącym mleku!
Obserwacje
Opakowanie: czekoladki można zawinąć i ozdobić na inne sposoby: na przykład w tkaninę i zamknąć sznurkiem, w folię aluminiową lub papier do pieczenia!
Forma: możesz użyć formy do kostek lodu.
Orzechy laskowe: można je zastąpić innymi orzechami! Możesz oczywiście użyć prażonych orzechów laskowych (niesolonych).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!