Lizaki z gorącej czekolady: gorzka czekolada + prażone orzechy laskowe

zagłosuj teraz
Drink
6 porcji
łatwe
1 h 25 m

Aby zrobić sobie słodką przerwę lub wypróbować pomysł na wykwintny prezent, wypróbuj ten przepis na gorące czekoladowe lizaki! Tutaj połączyliśmy ciemną czekoladę z prażonymi orzechami laskowymi :-) Kremowe, chrupiące połączenie, które pokochają Twoi przyjaciele i rodzina! Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby wykonać ten prosty przepis krok po kroku, dzięki naszym objaśnieniom fotograficznym, pisemnym i wideo!


Składniki

6
Szacowany koszt: 1.65 (0.27€/porcja)

Materiały

  • Papier pergaminowy
  • 6 drewnianych patyczków
  • 1 forma
  • Papier krepowy
  • Bolduc
  • Nożyczki
  • Naklejki z gwiazdkami

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania15 min

  • Lizaki z gorącej czekolady: gorzka czekolada + prażone orzechy laskowe - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 170°C. Umieść orzechy laskowe na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i piecz przez 15 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Lizaki z gorącej czekolady: gorzka czekolada + prażone orzechy laskowe - Przygotowanie krok 2Usunąć skórki z orzechów laskowych, a następnie przekroić je na pół. Rozpuść gorzką czekoladę i wlej łyżeczkę do każdej foremki. Dodaj kawałki orzechów laskowych i przykryj czekoladą.
  • Lizaki z gorącej czekolady: gorzka czekolada + prażone orzechy laskowe - Przygotowanie krok 3Umieść na wierzchu kawałki prażonych orzechów laskowych i schładzaj przez 5 do 10 minut. Czekolada powinna być nadal miękka. Włóż patyczki do foremek i ponownie schładzaj przez 20 minut.
  • Lizaki z gorącej czekolady: gorzka czekolada + prażone orzechy laskowe - Przygotowanie krok 4Czekoladki wyjąć z formy i umieścić na kwadratach z papieru krepowego. Złóż papier wokół patyczka i zamknij go za pomocą bolduc. Zapętl bolduc nożyczkami i przyklej naklejkę na węźle.
  • Lizaki z gorącej czekolady: gorzka czekolada + prażone orzechy laskowe - Przygotowanie krok 5A teraz możesz podarować je w prezencie!
    Jeśli to prezent, otwórz go i wstrząśnij patyczkiem w gorącym mleku!

Obserwacje

Opakowanie: czekoladki można zawinąć i ozdobić na inne sposoby: na przykład w tkaninę i zamknąć sznurkiem, w folię aluminiową lub papier do pieczenia!

Forma: możesz użyć formy do kostek lodu.

Orzechy laskowe: można je zastąpić innymi orzechami! Możesz oczywiście użyć prażonych orzechów laskowych (niesolonych).



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+