Venetian spritz, prawdziwy przepis przygotowany z select

zagłosuj teraz
Drink
1 porcji
łatwe
2 min

Od wielu lat Spritz stał się prawdziwą modą, jednym z najpopularniejszych aperitifów zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie. Aperol Spritz, Campari Spritz są najbardziej popularne, ale prawdziwy spritz, ten wenecki, jest przygotowywany z Select: bitter o eleganckim profilu organoleptycznym, zrównoważony i wykonany z ponad 30 ziół. Przygotowanie Select Spritz jest bardzo proste, a gdy szklanka jest już gotowa, wystarczy dodać zieloną oliwkę, aby ją podać, tak jak robią to w barach na lagunie. Wypróbuj sam Venetian Spritz i powiedz nam w komentarzach, co o nim myślisz!


Składniki

1

Materiały

  • Kielich
  • Wykałaczka

Przygotowanie


  • Napełnić puchar lodem
  • Dodaj prosecco, a następnie Select bitter.
  • Na koniec napełnij szklankę napojem gazowanym i udekoruj zieloną oliwką
  • Venetian Spritz jest gotowy!

Obserwacje

Czego mogę użyć zamiast napoju gazowanego?
Do przygotowania weneckiego spritza można użyć wody gazowanej lub wody gazowanej (bardzo gazowanej).

Jakie są odmiany spritza?
Spritz można przygotować na wiele sposobów. Klasyczne receptury to te z Aperolem lub Campari, ale istnieją alternatywne warianty przygotowane z innymi alkoholami, takimi jak cinchona martini, Cynar lub limoncello (przepis na limoncello Spritz można znaleźć na naszej stronie internetowej).

Jakie są początki Venetian Spritz?
Oryginalny smak weneckiego Spritza to zasługa marki Select: bitter narodził się w mieście laguny nieco ponad sto lat temu, po tym jak bracia Pilla z Bolonii założyli destylarnię 29 maja 1920 r. i zarejestrowali ją pod marką Select. To Gabriele D'Annunzio zasugerował nazwę młodym braciom Pilla. Poeta Vate pochwalił produkt podczas prestiżowej kolacji nad kanałem Giudecca i natychmiast ukuł nazwę "Select", zainspirowaną łacińskim terminem Selectus, który oznacza wybrany (wybrany).

Jak podawać Venetian Spritz?
Można użyć kielicha lub niskiej szklanki. Pamiętaj, aby przed podaniem dodać zieloną oliwkę!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+