Woda o smaku cytryny, bazylii i malin
Czy wiesz, ile wody należy pić dziennie? Dla prawidłowego nawodnienia organizmu konieczne jest spożywanie co najmniej 2 litrów wody dziennie (ilość ta może ulec zwiększeniu w okresie letnim lub w innych szczególnych sytuacjach). Nie zawsze jest to możliwe, dlatego szukamy wszelkich rozwiązań, aby ułatwić sobie to zadanie, takich jak przygotowanie doskonałej wody smakowej. Jedną z najpopularniejszych jest z pewnością wersja z cytryną, bazylią i malinami: zrównoważona w smaku i przyjemna dla oka, jej różowy kolor sprawia, że ta woda smakowa wygląda jak chłodny napój bezalkoholowy. Przygotowana przez nas woda smakowa jest nie tylko pyszna, ale ma również doskonałe właściwości dzięki uwalnianiu wszystkich substancji zawartych w składnikach użytych do zimnego naparu. Po prostu musisz spróbować, postępując zgodnie ze szczegółową procedurą, a jeśli chcesz innego orzeźwiającego pomysłu, wypróbuj wodę o smaku ogórka, limonki, mięty i imbiru. Będziesz zachwycony!
Składniki
Materiały
- 1 hermetyczny dzbanek o pojemności 1 litra
Przygotowanie
- Dobrze umyj cytrynę, naciskając skórkę palcami (najlepiej użyć cytryny organicznej). Następnie pokrój ją w plasterki.
- Opłucz maliny pod wodą i umieść je w dzbanku (lub w pojemniku, którego użyjesz do przygotowania wody smakowej).
- Teraz umieść w kubku plasterki cytryny, maliny i liście bazylii, uprzednio rozgniecione dłońmi (aby nadać napojowi więcej smaku).
- Na koniec dodaj wodę. Następnie zamknij pojemnik i pozostaw do zaparzenia na zimno (w lodówce) na co najmniej 4 godziny.
- Woda o smaku cytryny, bazylii i malin jest gotowa.
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać wodę o smaku cytryny, malin i bazylii?
3 dni w lodówce. Użyj szczelnego pojemnika (tak jak my) lub dzbanka z korkiem.
Czy mogę użyć mrożonych malin do przygotowania tej wody smakowej?
Oczywiście. Przed użyciem ich do przygotowania wody smakowej należy je całkowicie rozmrozić.
Czy konieczne jest filtrowanie wody o smaku cytryny, malin i bazylii?
Nie, ale jeśli nie chcesz, aby w szklance pozostały resztki owoców, przefiltruj ją przed podaniem.
Jak podawać wodę o smaku cytryny, malin i bazylii?
W szklance z lodem lub bez. Można również dodać plasterek cytryny i kilka malin użytych do naparu.
Jaki jest odpowiedni czas na zimny napar?
Napar na zimno wymaga dłuższego czasu. Minimum to 4 godziny, ale radzimy uzbroić się w cierpliwość i wydłużyć czas parzenia, aby składniki w pełni uwolniły swój smak.
Czego mogę użyć zamiast cytryny?
Równie dobrze sprawdzi się limonka. Zalecamy stosowanie organicznych owoców cytrusowych, ponieważ będą one używane do zimnego naparu.