Woda o smaku ogórka, limonki, mięty i imbiru
Świeża, gasząca pragnienie i oczyszczająca. Ta woda smakowa jest obowiązkowa na gorące letnie dni! Do jej przygotowania użyliśmy 4 składników: ogórka, limonki, mięty i imbiru. Można ją podawać o każdej porze dnia (wiele osób używa jej również do posiłków) i nie wahaj się zabrać jej ze sobą na plażę w butelce z wodą termalną (ale bądź ostrożny, ponieważ może mieć działanie moczopędne). Woda o smaku ogórka, limonki, mięty i imbiru świetnie smakuje i ma kilka korzystnych właściwości: ogórek jest źródłem witamin i ma właściwości przeciwutleniające, olejki eteryczne imbiru stymulują jelita, a limonka jest bogata w kwas cytrynowy, który wspomaga trawienie. Krótko mówiąc, picie wody smakowej będzie przyjemnością, ale także dobrą praktyką zapewniającą dobre samopoczucie naszego organizmu latem. Dowiedz się, jak ją przygotować, wykonując procedurę krok po krokui nawadniaj się ze smakiem.
Składniki
Materiały
- Szczelny kubek o pojemności 1 litra
Przygotowanie
- Najpierw dokładnie umyj ogórek i limonkę. Następnie pokrój je na plasterki
- Teraz obierz korzeń imbiru i pokrój go w plasterki, a następnie w paski.
- Umieść wszystko w dzbanku i dodaj wodę. Następnie dodaj liście mięty, wymieszaj i odstaw aromatyzowaną wodę do lodówki na co najmniej 4 godziny (lepiej, jeśli zostanie na noc, aby woda nabrała odpowiedniego aromatu).
- Woda o smaku ogórka, mięty, limonki i imbiru jest gotowa!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać wodę o smaku ogórkowo-cytrynowym?
Maksymalnie 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub w dzbanku z zakrętką.
Czego mogę użyć zamiast limonki?
Do przygotowania tej wody smakowej można również użyć cytryny.
Czy mogę użyć wody gazowanej?
Oczywiście, że można. Należy jednak spożyć ją w ciągu 24 godzin od przygotowania, w przeciwnym razie może stracić smak.
Jak podawać wodę o smaku ogórka, limonki, mięty i imbiru?
Możesz podawać ją w szklankach z lodem (lub bez), dodając kilka plasterków ogórka i limonki, których użyłeś do zimnego naparu.