Ekspresowy chleb, bez drożdży, bez wyrabiania ciasta, bez odpoczynku

zagłosuj teraz
Inny
6 porcji
łatwe
45 min

Chcesz upiec domowy chleb, ale nie masz mąki ani drożdży piekarskich - oto rozwiązanie! W 30 minut możesz mieć domowy chleb, z chrupiącą skórką, miękkim miękiszem i pyszny! Ten chleb jest również nazywany chlebem sodowym, chlebem irlandzkim lub chlebem sodowym. Gotowy? Weź ołówek i papier!


Składniki

6
Szacowany koszt: 0.85 (0.14€/porcja)

Materiały

  • Prostokątna forma do ciasta 12 x 22 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min

  • Ekspresowy chleb, bez drożdży, bez wyrabiania ciasta, bez odpoczynku - Przygotowanie krok 1Najpierw wymieszamy mleko z cytryną i pozostawimy do maceracji na 10-15 minut. Ta mieszanka nazywana jest maślanką i będzie aktywować wodorowęglan i sprawi, że nasz chleb wyrośnie w piekarniku.
    Jak widać na zdjęciu, mleko będzie popękane, jakby zostało przecięte.
  • Ekspresowy chleb, bez drożdży, bez wyrabiania ciasta, bez odpoczynku - Przygotowanie krok 2Wymieszaj mąkę + sodę oczyszczoną + cukier + sól w misce.
  • Ekspresowy chleb, bez drożdży, bez wyrabiania ciasta, bez odpoczynku - Przygotowanie krok 3Dodawaj stopniowo maślankę, mieszając łyżką lub rękami.
  • Ekspresowy chleb, bez drożdży, bez wyrabiania ciasta, bez odpoczynku - Przygotowanie krok 4Umieść ciasto w prostokątnej formie, wykonaj kilka nacięć nożem i posyp odrobiną mąki.
  • Ekspresowy chleb, bez drożdży, bez wyrabiania ciasta, bez odpoczynku - Przygotowanie krok 5Piec przez 30 minut w temperaturze 200ºC z termoobiegiem góra-dół (bez wentylatora). Jest to ważne dla tekstury chleba. Jeśli uważasz, że Twój piekarnik dobrze grzeje, ustaw go na 220°C, chleb lepiej wyrośnie.
    Wyjąć z formy i gotowe! Można go jeść na gorąco, ciepło lub zimno, ale przede wszystkim świeżo upieczony.

Obserwacje

* Jeśli uważasz, że piekarnik jest wystarczająco gorący, ustaw go na 220°C, chleb lepiej wyrośnie.
* Przed wyjęciem z piekarnika nakłuć spód nożem lub szpikulcem. Jeśli zauważysz, że trudno go wyjąć, pozostaw go do pieczenia jeszcze przez 5 minut.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+