Ekspresowy chleb, bez drożdży, bez wyrabiania ciasta, bez odpoczynku
zagłosuj teraz
Chcesz upiec domowy chleb, ale nie masz mąki ani drożdży piekarskich - oto rozwiązanie! W 30 minut możesz mieć domowy chleb, z chrupiącą skórką, miękkim miękiszem i pyszny! Ten chleb jest również nazywany chlebem sodowym, chlebem irlandzkim lub chlebem sodowym. Gotowy? Weź ołówek i papier!
Składniki
6
Szacowany koszt: 0.85Euros€ (0.14€/porcja)
Materiały
- Prostokątna forma do ciasta 12 x 22 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
- Najpierw wymieszamy mleko z cytryną i pozostawimy do maceracji na 10-15 minut. Ta mieszanka nazywana jest maślanką i będzie aktywować wodorowęglan i sprawi, że nasz chleb wyrośnie w piekarniku.
Jak widać na zdjęciu, mleko będzie popękane, jakby zostało przecięte. - Wymieszaj mąkę + sodę oczyszczoną + cukier + sól w misce.
- Dodawaj stopniowo maślankę, mieszając łyżką lub rękami.
- Umieść ciasto w prostokątnej formie, wykonaj kilka nacięć nożem i posyp odrobiną mąki.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 200ºC z termoobiegiem góra-dół (bez wentylatora). Jest to ważne dla tekstury chleba. Jeśli uważasz, że Twój piekarnik dobrze grzeje, ustaw go na 220°C, chleb lepiej wyrośnie.
Wyjąć z formy i gotowe! Można go jeść na gorąco, ciepło lub zimno, ale przede wszystkim świeżo upieczony.
Obserwacje
* Jeśli uważasz, że piekarnik jest wystarczająco gorący, ustaw go na 220°C, chleb lepiej wyrośnie.
* Przed wyjęciem z piekarnika nakłuć spód nożem lub szpikulcem. Jeśli zauważysz, że trudno go wyjąć, pozostaw go do pieczenia jeszcze przez 5 minut.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!