Jak przygotować garganelli jajeczne

zagłosuj teraz
Inny
4 porcji
łatwe
58 min

Garganelli to świeży makaron jajeczny. Pochodzący z regionu Emilia-Romania (w dialekcie Romagnolo, garganéi), prawdopodobnie pochodzi z 1700 roku. Mają kształt podobny do penne i szczególne prostopadłe karbowanie, które je wyróżnia. Procedura ich tworzenia polega na umieszczeniu kwadratu ciasta francuskiego wokół patyczka, który jest następnie zwijany na prążkowanej powierzchni (jak drewniana łopatka). Ich potencjał polega na tym, że są w stanie bardzo dobrze wchłonąć smak tego, co im towarzyszy. Spróbuj zrobić je z nami, wyjaśnimy proces krok po kroku!


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.69 (0.17€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania40 min
Gotowania8 min

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać garganelli?
Można je przechowywać w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku, przez maksymalnie dwa dni. (Jeśli nie masz pojemników Tupperware, możesz użyć dobrze zamkniętych torebek do zamrażania).

Czy mogę zamrozić garganelli?
Tak. Umieść je, dobrze rozmieszczone, na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i pozostaw w zamrażarce na około 1 godzinę (muszą całkowicie stwardnieć) - po tym czasie możesz umieścić je w klasycznych torebkach do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce.

Czy mogę zmieniać rozmiar garganelli?
Tak. Użyliśmy "trzech palców" jako jednostki miary, ale ich rozmiar może wynosić od 2 do 5 cm. Pozwól sobie i zdecyduj, czy lepiej jest zrobić je większe czy mniejsze dla swojego sosu.

Jaki sos pasuje do garganelli?
Najpopularniejsze sosy to zdecydowanie szynka, groszek i parmezan, szalotka i boczek oraz sos boloński. Można je również upiec w piekarniku, doprawić masłem, przygotować sos truflowy i grzybowy lub ugotować w wywarze mięsnym. Jeśli wolisz kremowe pierwsze danie, spróbuj smacznego sosu gorgonzola lub delikatnego kremu z karczochów.

Jak zrobić garganelli bez rigagnocchi?
Do zwijania makaronu można użyć sztywnej słomki lub czystego ołówka. Jeśli chcesz uzyskać grzbiety na makaronie, możesz położyć szaszłyki obok siebie i zwinąć na nich makaron.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+