Jak przygotować garganelli jajeczne
Garganelli to świeży makaron jajeczny. Pochodzący z regionuEmilia-Romania (w dialekcie Romagnolo, garganéi), prawdopodobnie pochodzi z 1700 roku. Mają kształt podobny do penne i szczególne prostopadłe karbowanie, które je wyróżnia. Procedura ich tworzenia polega na umieszczeniu kwadratu ciasta francuskiego wokół patyczka , który jest następnie zwijany na prążkowanej powierzchni (jak drewniana łopatka). Ich potencjał polega na tym, że są w stanie bardzo dobrze wchłonąć smak tego, co im towarzyszy. Spróbuj zrobić je z nami, wyjaśnimy proces krok po kroku!
Składniki
Materiały
- 1 koło
- 1 widelec
- 1 przelotka
- 1 patyczek
- 1 nóż do makaronu
- 1 miska
- 1 maszynka do świeżego makaronu
Przygotowanie
- Do przygotowania garganelli używa się klasycznego arkusza makaronu jajecznego. Przygotowanie zaczynamy od umieszczenia mąki na blacie roboczym lub w misce.
- Umieść mąkę w zagłębieniu i wlej całe jajka do "krateru". Następnie zacznij mieszać widelcem, aż cała płynna część jajek zostanie włączona.
- Teraz możesz zacząć wyrabiać ciasto rękami. Energicznie ugniataj ciasto dłońmi (we wszystkich kierunkach, uważając, aby go nie rozerwać).
- Teraz uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą, a następnie odstaw na co najmniej 30-40 minut w temperaturze pokojowej.
- Weź kulę ciasta, wyjmij ją z folii spożywczej i pokrój na 4 części. Spłaszcz je dłońmi i przepuść przez maszynkę do ciasta (jeśli jej nie masz, wystarczy wałek do ciasta), za każdym razem zmniejszając grubość. Powtarzaj czynność, aż grubość każdego arkusza będzie odpowiadała Twoim upodobaniom.
- Gdy arkusze będą gotowe, wyciąć małe kwadraty z ciasta o wymiarach 4 cm x 4 cm (2/3 palce na stronę) za pomocą wykrawaczki do ciasta.
- Teraz umieść kwadrat na patyczku, a następnie zwiń bezpośrednio na garganello. Wyjmij garganello i umieść je na posypanym mąką talerzu.
- Powtórz tę czynność, aby przygotować pozostałe jajka garganelli. Można je ugotować natychmiast lub pozostawić garganelli do wyschnięcia do późniejszego spożycia.
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać garganelli?
Można je przechowywać w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku, przez maksymalnie dwa dni. (Jeśli nie masz pojemników Tupperware, możesz użyć dobrze zamkniętych torebek do zamrażania).
Czy mogę zamrozić garganelli?
Tak. Umieść je, dobrze rozmieszczone, na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i pozostaw w zamrażarce na około 1 godzinę (muszą całkowicie stwardnieć) - po tym czasie możesz umieścić je w klasycznych torebkach do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce.
Czy mogę zmieniać rozmiar garganelli?
Tak. Użyliśmy "trzech palców" jako jednostki miary, ale ich rozmiar może wynosić od 2 do 5 cm. Pozwól sobie i zdecyduj, czy lepiej jest zrobić je większe czy mniejsze dla swojego sosu.
Jaki sos pasuje do garganelli?
Najpopularniejsze sosy to zdecydowanie szynka, groszek i parmezan, szalotka i boczek oraz sos boloński. Można je również upiec w piekarniku, doprawić masłem, przygotować sos truflowy i grzybowy lub ugotować w wywarze mięsnym. Jeśli wolisz kremowe pierwsze danie, spróbuj smacznego sosu gorgonzola lub delikatnego kremu z karczochów.
Jak zrobić garganelli bez rigagnocchi?
Do zwijania makaronu można użyć sztywnej słomki lub czystego ołówka. Jeśli chcesz uzyskać grzbiety na makaronie, możesz położyć szaszłyki obok siebie i zwinąć na nich makaron.