Ciastka ze szparagami, szynką i serem topionym
Tak, to szczyt sezonu na zielone szparagi, a my wykorzystujemy go w pełni, ponieważ nie trwa on zbyt długo! Wszyscy znamy klasyczne gotowane szparagi z pysznym sosem mousseline. Ale czy kiedykolwiek próbowałeś włożyć szparagi do piekarnika, aby przygotować pyszną przystawkę z ciasta francuskiego? Przepis na chrupiącą i rozpływającą się przystawkę, która jest idealna z sałatką jako kompletny posiłek! Rozpływająca się konsystencja mozzarelli, pyszność peklowanej szynki i chrupkość ciasta francuskiego - będziesz nam o tym opowiadać!
Składniki
Materiały
- 1 szczotka
- 1 nóż
- 1 obieraczka
Przygotowanie
- Umyj i przygotuj szparagi, odcinając lub ścierając na tarce twardą część, jeśli to konieczne. Przekroić szparagi na pół, jeśli są duże.
- Umieść szparagi w naczyniu i polej je oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
- Pokroić ciasto francuskie na 6 prostokątów. Złożyć plastry szynki na pół.
- Ułóż plastry szynki na prostokątach ciasta francuskiego, następnie ułóż szparagi po przekątnej i posyp startą mozzarellą.
- Złóż rogi po przekątnej i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
- Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Czego mogę użyć zamiast szparagów?
Szparagi można zastąpić na przykład plasterkami pomidora lub oliwkami.
Czego mogę użyć zamiast szynki peklowanej?
Szynkę peklowaną można zastąpić białą szynką lub plasterkiem wędzonego łososia. Można również pominąć ją w przepisie.
Czego mogę użyć zamiast startej mozzarelli?
Tartą mozzarellę można zastąpić innym tartym serem, takim jak Comté, Gruyère lub Emmental.
Jak przechowywać ciasto francuskie?
Ciastka francuskie należy przechowywać w szczelnej puszce w lodówce przez 3 dni. Można je również zamrozić przed lub po ugotowaniu.
Czy istnieją wegetariańskie wersje tego przepisu?
Tak, jak wspomniano powyżej, można usunąć szynkę peklowaną, aby przygotować pyszne wegetariańskie ciasta francuskie!
Czego można użyć zamiast roztrzepanego jajka do zarumienienia?
Do przyrumienienia ciasta francuskiego można użyć mleka, roślinnego lub innego, albo roztopionego masła, nałożonego za pomocą pędzelka.