Ciastka ze szparagami, szynką i serem topionym

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
6 porcji
łatwe
45 min

Tak, to szczyt sezonu na zielone szparagi, a my wykorzystujemy go w pełni, ponieważ nie trwa on zbyt długo! Wszyscy znamy klasyczne gotowane szparagi z pysznym sosem mousseline. Ale czy kiedykolwiek próbowałeś włożyć szparagi do piekarnika, aby przygotować pyszną przystawkę z ciasta francuskiego? Przepis na chrupiącą i rozpływającą się przystawkę, która jest idealna z sałatką jako kompletny posiłek! Rozpływająca się konsystencja mozzarelli, pyszność peklowanej szynki i chrupkość ciasta francuskiego - będziesz nam o tym opowiadać!


Składniki

6

Materiały

  • 1 szczotka
  • 1 nóż
  • 1 obieraczka

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min

  • Ciastka ze szparagami, szynką i serem topionym - Przygotowanie krok 1Umyj i przygotuj szparagi, odcinając lub ścierając na tarce twardą część, jeśli to konieczne. Przekroić szparagi na pół, jeśli są duże.
  • Ciastka ze szparagami, szynką i serem topionym - Przygotowanie krok 2Umieść szparagi w naczyniu i polej je oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
  • Ciastka ze szparagami, szynką i serem topionym - Przygotowanie krok 3Pokroić ciasto francuskie na 6 prostokątów. Złożyć plastry szynki na pół.
  • Ciastka ze szparagami, szynką i serem topionym - Przygotowanie krok 4Ułóż plastry szynki na prostokątach ciasta francuskiego, następnie ułóż szparagi po przekątnej i posyp startą mozzarellą.
  • Ciastka ze szparagami, szynką i serem topionym - Przygotowanie krok 5Złóż rogi po przekątnej i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  • Ciastka ze szparagami, szynką i serem topionym - Przygotowanie krok 6Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciastka ze szparagami, szynką i serem topionym - Przygotowanie krok 7A teraz jest gotowy!

Obserwacje

Czego mogę użyć zamiast szparagów?
Szparagi można zastąpić na przykład plasterkami pomidora lub oliwkami.

Czego mogę użyć zamiast szynki peklowanej?
Szynkę peklowaną można zastąpić białą szynką lub plasterkiem wędzonego łososia. Można również pominąć ją w przepisie.

Czego mogę użyć zamiast startej mozzarelli?
Tartą mozzarellę można zastąpić innym tartym serem, takim jak Comté, Gruyère lub Emmental.

Jak przechowywać ciasto francuskie?
Ciastka francuskie należy przechowywać w szczelnej puszce w lodówce przez 3 dni. Można je również zamrozić przed lub po ugotowaniu.

Czy istnieją wegetariańskie wersje tego przepisu?
Tak, jak wspomniano powyżej, można usunąć szynkę peklowaną, aby przygotować pyszne wegetariańskie ciasta francuskie!

Czego można użyć zamiast roztrzepanego jajka do zarumienienia?
Do przyrumienienia ciasta francuskiego można użyć mleka, roślinnego lub innego, albo roztopionego masła, nałożonego za pomocą pędzelka.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+