Club maki, japoński klub kanapkowy
zagłosuj teraz
Zastąp kromki chleba kanapkowego arkuszami wodorostów nori i przygotuj Club Makis! nowy sposób na zjedzenie tego japońskiego specjału, który tak bardzo kochamy ♥ Tutaj oferujemy prosty i skuteczny miks: tuńczyk + awokado. Wszystko z ryżem z octem, tak charakterystycznym ;-) Zostawiamy Cię z naszą instrukcją krok po kroku ↓
Składniki
2
Szacowany koszt: 3.84Euros€ (1.92€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania50 min
Gotowania10 min
- Przepłucz ryż kilka razy wodą, aby usunąć skrobię. Ryż jest gotowy do gotowania, gdy woda jest czysta. Dobrze odsączyć.
- Wlej zimną wodę do garnka z ryżem i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, przykryć i gotować ryż przez 10 do 15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut.
- Wymieszać ocet ryżowy, cukier i sól i delikatnie wmieszać do ugotowanego ryżu. Przenieść ryż do naczynia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Wymieszać odsączonego ugotowanego tuńczyka, majonez i sok z cytryny. Pokrój awokado w cienkie paski.
- Umieść kawałek wodorostów nori na folii spożywczej. Zwilżyć dłonie przed przystąpieniem do nakładania ryżu. Rozłóż ryż na całej powierzchni wodorostów nori. Posyp ryż nasionami czarnego i białego sezamu.
- Powtórz tę czynność z drugim kawałkiem wodorostów nori. Odwróć wodorosty i rozłóż tuńczyka na całej powierzchni. Ułóż plasterki awokado na całej powierzchni.
- Umieść drugi wodorost nori na wierzchu nadzienia: strona z wodorostami powinna znajdować się na wierzchu nadzienia. Zawinąć kanapkę i schłodzić przez 15 minut.
- Pokrój kanapkę na 3 paski. Na koniec wytnij trójkąty z pasków.
- Teraz maki klubowe są gotowe! Delektuj się nimi z sosem sojowym.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!