Club maki, japoński klub kanapkowy
zagłosuj teraz
Zastąp kromki chleba kanapkowego arkuszami wodorostów nori i przygotuj Club Makis! Nowy sposób na zjedzenie tego japońskiego specjału, który tak bardzo kochamy ♥ Tutaj oferujemy prosty i skuteczny miks: tuńczyk + awokado. Wszystko z ryżem z octem, tak charakterystycznym ;-) Zostawiamy Cię z naszą instrukcją krok po kroku ↓
Składniki
2
Szacowany koszt: 3.84Euros€ (1.92€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania50 min
Gotowania10 min
Przepłucz ryż kilka razy wodą, aby usunąć skrobię. Ryż jest gotowy do gotowania, gdy woda jest czysta. Dobrze odsączyć.
Wlej zimną wodę do garnka z ryżem i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, przykryj i gotuj ryż przez 10 do 15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Wymieszać ocet ryżowy, cukier i sól i delikatnie wmieszać do ugotowanego ryżu. Przenieść ryż do naczynia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wymieszać odsączonego ugotowanego tuńczyka, majonez i sok z cytryny. Pokrój awokado w cienkie paski.
Umieść kawałek wodorostów nori na folii spożywczej. Zwilżyć dłonie przed przystąpieniem do nakładania ryżu. Rozłóż ryż na całej powierzchni wodorostów nori. Posyp ryż nasionami czarnego i białego sezamu.
Powtórz tę czynność z drugim kawałkiem wodorostów nori. Odwróć wodorosty i rozłóż tuńczyka na całej powierzchni. Ułóż plasterki awokado na całej powierzchni.
Umieść drugi wodorost nori na wierzchu nadzienia: strona z wodorostami powinna znajdować się na wierzchu nadzienia. Zawinąć kanapkę i schłodzić przez 15 minut.
Pokrój kanapkę na 3 paski. Na koniec wytnij trójkąty z pasków.
Teraz maki klubowe są gotowe! Delektuj się nimi z sosem sojowym.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!