Co zrobić z tortilli? łatwe i ekonomiczne quiche!
Masz pod ręką tortille i nie wiesz, co z nimi zrobić? Zamień je w pyszne, łatwe i ekonomiczne quiche! Wystarczy kilka jajek, mleko, odrobina mozzarelli i boczku, aby przygotować chrupiące, niezwykle smaczne mini quiche. Idealne na aperitif lub szybki posiłek, te quiche można przygotować w mgnieniu oka. Co więcej, przepis ten można dowolnie modyfikować: zmieniać dodatki według uznania, dodawać warzywa lub inne świeże zioła, aby uzyskać maksymalny smak :-)
Składniki
Materiały
- forma do muffinów (lub ramekin)
Przygotowanie
- Smażyć smalec, aż będzie ugotowany.
Ułożyć tortille jedna na drugiej i pokroić na 6 kawałków. - Ubić jajka, mleko, sól, pieprz, czosnek w proszku i posiekaną natkę pietruszki.
- Dodaj boczek i startą mozzarellę.
- Zwiń kawałki tortilli i umieść w natłuszczonej formie do muffinów.
- Wypełnij wgłębienia formy nadzieniem.
- Piec przez 13 minut w temperaturze 180°C (piekarnik należy wcześniej rozgrzać).
- Teraz małe quiche z tortilli są gotowe!
Obserwacje
Czego mogę użyć zamiast smalcu?
Możesz użyć na przykład zwykłego lub wędzonego boczku, pokrojonej w kostkę szynki lub wędzonego łososia!
Czego mogę użyć zamiast tartej mozzarelli?
Można ją zastąpić serem Emmental, Comté lub nawet startym cheddarem.
Czego mogę użyć zamiast tortilli?
Tortille pszenne można zastąpić na przykład tortillami kukurydzianymi lub naleśnikami bretońskimi.
Jak przechowywać te mini quiche z tortilli?
Można je przechowywać przez 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce. Jeśli chcesz, możesz je również zamrozić.