Crostini z polenty z serem scamorza i pepperoni

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
40 min

Prosta przekąska dla tych, którzy kochają rustykalne smaki, ale także do ponownego wykorzystania resztek polenty. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy przygotować polentę i uformować grzanki, które następnie należy zapiec w piekarniku, dodając ser scamorza i salami : scamorza stanie się żylasta, a salami lekko chrupiące . Wypróbuj ten smaczny przepis i nie zapomnij, że możesz również doprawić crostini z polenty składnikami wegetariańskimi.


Składniki

4

Materiały

  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • Kubek do ciasta (lub nóż)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania10 min
  • Najpierw przygotuj polentę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (spróbuj uzyskać dość twardą konsystencję, dostosowując ją za pomocą wody).
  • Po przygotowaniu wlej go do formy wyłożonej papierem do pieczenia i utwórz warstwę o grubości około 2 centymetrów. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Teraz uformuj grzanki za pomocą okrągłej wykrawaczki do makaronu. Jeśli jej nie masz, możesz użyć noża i uformować prostokąty lub inny preferowany kształt.
  • Teraz na każdej grzance z polenty połóż trochę sera scamorza i pepperoni.
  • Piec polentę przez 10 minut w temperaturze 200° (w rozgrzanym piekarniku).
  • Grzanki z polenty z serem scamorza i salami są gotowe

Obserwacje

Jak długo można przechowywać grzanki z polenty?
Jeśli nie są przyprawione, można je przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Jakiej polenty użyć do przygotowania grzanek?
My użyliśmy polenty truflowej, ale możesz również wybrać klasyczną polentę lub polentę taragna.

Czego mogę użyć zamiast pepperoni?
Możesz użyć innej preferowanej kiełbasy: boczku, chorizo lub prosciutto.

Czy mogę zrobić wegetariańskie crostini z polenty?
Oczywiście. Zamiast salami można użyć cukinii, pomidorków koktajlowych, pesto lub czarnych oliwek.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+