Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu
zagłosuj teraz
Oto kompletna procedura przygotowania łososia Gravlax, tradycyjnego skandynawskiego przepisu, który podbił podniebienia na całym świecie. Jest to łosoś marynowany w lodówce z cukrem, solą koperkową i różowym pieprzem przez 48 godzin: rezultat jest naprawdę doskonały. Postępuj zgodnie ze wszystkimi krokami i sam wypróbuj tę marynatę, może to być świetny pomysł na przystawkę na Boże Narodzenie lub Wigilię.
Składniki
3
Szacowany koszt: 4.59Euros€ (1.53€/porcja)
Materiały
- Film spożywczy
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 dni
- Rozgnieć ziarna różowego pieprzu. W misce wymieszaj cukier z solą, rozgniecionym różowym pieprzem i koperkiem.
- Wlej połowę preparatu do szklanego naczynia do pieczenia i umieść na nim filet z łososia (bez skóry i bez ości). Przykryj łososia pozostałym preparatem (sól + cukier + koperek + różowy pieprz). Teraz przykryj folią i umieść blachę do pieczenia w lodówce na 24 godziny.
- Usunąć powstałą wodę i wstawić do lodówki na kolejne 24 godziny.
- Po tym czasie opłucz filet z łososia, aby usunąć pozostałości marynaty.
- Teraz pozostaje tylko pokroić filet z łososia na cienkie plasterki.
- Posypać dużym różowym pieprzem i gałązkami koperku. Dodaj mżawkę soku z cytryny (opcjonalnie) i podawaj. Łosoś Gravlax jest gotowy!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!