Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
3 porcji
łatwe
2 dni 10 m

Oto kompletny przepis na przygotowanie łososia Gravlax, tradycyjnego skandynawskiego dania, które podbiło podniebienia na całym świecie. Jest to łosoś marynowany w lodówce z cukrem, solą koperkową i różowym pieprzem przez 48 godzin: rezultat jest naprawdę doskonały. Postępuj zgodnie ze wszystkimi krokami i sam wypróbuj tę marynatę, może to być świetny pomysł na przystawkę na Boże Narodzenie lub Wigilię.

Składniki

3

Materiały

  • folia spożywcza

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 dni
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 1Rozgnieć ziarna różowego pieprzu. W misce wymieszaj cukier z solą, rozgniecionym różowym pieprzem i koperkiem.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 2Wlej połowę preparatu do szklanego naczynia do pieczenia i umieść na nim filet z łososia (bez skóry i bez ości). Przykryj łososia pozostałym preparatem (sól + cukier + koperek + różowy pieprz). Teraz przykryj folią i umieść blachę do pieczenia w lodówce na 24 godziny.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 3Usuń powstałą wodę i wstaw do lodówki na kolejne 24 godziny.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 4Po tym czasie opłucz filet z łososia, aby usunąć pozostałości marynaty.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 5Teraz pozostaje tylko pokroić filet z łososia na cienkie plasterki.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 6Posypać dużym różowym pieprzem i gałązkami koperku. Dodaj mżawkę soku z cytryny (opcjonalnie) i podawaj. Łosoś Gravlax jest gotowy!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: