Jajka mimosa w 4 wersjach
zagłosuj teraz
Dla łatwego i skutecznego przepisu, nic nie przebije dobrych jajek mimoza. To przystawka, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a także można ją dostosować do indywidualnych upodobań. Oferujemy kilka alternatyw: klasyczny przepis oraz wariacje z awokado, tuńczykiem lub papryką. Świetny pomysł na kolorowy i różnorodny talerz dla gości na aperitif ;-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 3.12Euros€ (0.78€/porcja)
Materiały
- rękaw cukierniczy
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania10 min
Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 10 minut. Pozostaw je do ostygnięcia, obierz ze skorupek i pokrój na 2 części. Zbierz wszystkie żółtka i odłóż 1 na bok.
Do pozostałych 7 ugotowanych żółtek dodać majonez i wymieszać widelcem, aby dokładnie rozgnieść żółtka.
Odmierzyć łyżkę stołową tej mieszanki i dodać posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszaj i za pomocą rękawa cukierniczego napełnij 4 połówki białek tą mieszanką.
Zetrzyj lub pokrusz odłożone żółtko na nadziewane jajka, aby uzyskać efekt mimozy.
Odmierzyć 1 łyżkę stołową mieszanki żółtka i majonezu i dodać awokado. Dobrze wymieszać widelcem, rozgniatając awokado.
Napełnij mieszanką 4 połówki białek jajek (możesz użyć ryflowanej końcówki, aby nadać jajkom atrakcyjny wygląd).
Odmierzyć 1 łyżkę stołową mieszanki żółtka i majonezu i dodać tuńczyka. Dobrze wymieszać widelcem, rozdrabniając tuńczyka. Tak przygotowaną mieszanką napełnić 4 połówki białek.
Używając pozostałej mieszanki, dodaj paprykę do smaku i wypełnij pozostałe białka jaj. Posypać papryką.
A teraz kwartet jajek mimozy jest gotowy!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!