Jajka mimosa, dostępne w 4 wersjach
zagłosuj teraz
Jeśli chodzi o łatwy i skuteczny przepis, nie ma nic lepszego niż dobre jajko mimoza. Jest to przystawka, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli, i którą można dostosować do gustów każdego. Tutaj znajdziesz kilka alternatyw: klasyczny przepis i wariacje z awokado, tuńczykiem lub papryką. Świetny pomysł na kolorowy i urozmaicony talerz dla gości jako aperitif ;-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 3.12Euros€ (0.78€/porcja)
Materiały
- Torebka na ciasto
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania10 min
- Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 10 minut. Pozostaw je do ostygnięcia, obierz ze skorupek i pokrój na 2 części. Zbierz wszystkie żółtka i odłóż 1 na bok.
- Do pozostałych 7 ugotowanych żółtek dodać majonez i wymieszać widelcem, aby dokładnie rozgnieść żółtka.
- Odmierzyć łyżkę stołową tej mieszanki i dodać posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszaj i za pomocą rękawa do wyciskania napełnij 4 połówki białek tą mieszanką.
- Zetrzyj lub pokrusz odłożone żółtko na nadziewane jajka, aby uzyskać efekt mimozy.
- Odmierzyć 1 łyżkę stołową mieszanki żółtego majonezu i dodać awokado. Dobrze wymieszać widelcem, rozgniatając awokado.
- Napełnij mieszanką 4 połówki białek jajek (możesz użyć ryflowanej końcówki, aby nadać jajkom atrakcyjny wygląd).
- Odmierzyć 1 łyżkę stołową mieszanki żółtka i majonezu i dodać tuńczyka. Dobrze wymieszać widelcem, rozdrabniając tuńczyka. Tak przygotowaną mieszanką napełnić 4 połówki białek.
- Używając pozostałej mieszanki, dodaj paprykę do smaku i wypełnij pozostałe białka jaj. Posypać papryką.
- A teraz kwartet jajek mimozy jest gotowy!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!