Krewetki smażone na powietrzu: lekki i smaczny przepis
Chrupiące i smaczne krewetki smażone na powietrzu to pozycja obowiązkowa. Przepis jest bardzo prosty, a jeśli użyjesz mrożonych ogonów krewetek (tak jak my to zrobiliśmy), danie będzie gotowe na stole w mgnieniu oka. Aby przygotować krewetki smażone na powietrzu, wystarczy przygotować marynatę z czosnku (pokrojonego na bardzo małe kawałki), czarnego pieprzu, soku z cytryny i soli, krótki czas leżakowania w lodówce, aby nabrały smaku, i można je szybko ugotować we frytkownicy powietrznej. Można je podawać jako przystawkę, doprawiając je własnymi sokami z gotowania , lub jako danie główne w towarzystwie smacznego dodatku warzywnego. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku i daj nam znać, jak smakowały Ci nasze mrożone krewetki we frytkownicy powietrznej.
Składniki
Materiały
- Misa
- Frytkownica powietrzna
- folia spożywcza
- papier do pieczenia
Przygotowanie
- Oczyść krewetki, wyjmij ogony i umieść je w misce. (Jeśli używasz mrożonych ogonów krewetek, po prostu rozmroź je w misce i odsącz wodę).
- Posiekaj drobno ząbek czosnku i umieść go w misce z krewetkami. Następnie dodaj sok z cytryny, pieprz i szczyptę soli. Następnie dobrze wymieszać
- Przykryj miskę folią spożywczą i pozwól krewetkom marynować się w lodówce przez co najmniej 15 minut. Pod koniec marynowania dobrze wymieszać.
- Wyłóż kosz frytownicy papierem do pieczenia i umieść w nim krewetki (za pomocą łyżki). Dopraw je odrobiną marynaty i piecz przez 11/12 minut w temperaturze 190°C.
- Krewetki we frytkownicy powietrznej są gotowe. Możesz doprawić je sokami z gotowania, aby nadać potrawie więcej smaku.
Obserwacje
Jak długo można przechowywać krewetki ugotowane we frytkownicy?
Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Jak podawać krewetki smażone na powietrzu?
Jeśli chcesz je podać jako danie główne, podaj je z mieszanką sałat.
Jakich krewetek należy używać do smażenia we frytownicy powietrznej?
Możesz użyć świeżych krewetek lub mrożonych (tak jak my).
Jak przyprawić krewetki z frytownicy powietrznej?
Są już bardzo smaczne dzięki marynacie, ale jeśli chcesz, możesz dodać trochę soku z cytryny przed podaniem.
Jak zamarynować krewetki do smażenia we frytkownicy?
Użyliśmy czosnku, oliwy, pieprzu i cytryny. Jeśli nie lubisz czosnku, możesz zastąpić go pietruszką lub świeżą kolendrą.
Co mogę zrobić z krewetkami smażonymi na powietrzu?
Jeśli masz resztki, możesz użyć ich do przygotowania sosu krewetkowego: podsmaż ząbek czosnku na patelni z oliwą z oliwek i dodaj sos pomidorowy. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, a następnie dodaj krewetki i kontynuuj gotowanie przez 5 minut (wystarczająco długo, aby sos nabrał smaku).