Krokiety rybne z cytryną dla całej rodziny!
Nie jest łatwo przekonać dzieci (i niektóre starsze dzieci) do jedzenia ryb ! Ale na szczęście w Ptitchef mamy więcej niż jedną sztuczkę w rękawie ;-) Pomysł polega na przekształceniu ryby w krokiety , które można podawać z sosem jogurtowym i pożerać palcami! Jeśli chodzi o smak, dodaliśmy cytrynę i świeże zioła, aby uzyskać idealne połączenie. Dlaczego więc nie spróbować i dać nam znać w komentarzach ;-)
Składniki
Materiały
- Blender
Przygotowanie
- W blenderze zmiksować cebulę, czosnek i posiekaną cytrynę konserwową.
- Dodać filety z morszczuka i ponownie zmiksować.
- Dodaj paprykę, posiekaną kolendrę i kminek i ponownie zmiksuj.
Dodaj bułkę tartą i wymieszaj. - Przygotować blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą dwóch łyżek do zupy uformuj quenelles i umieść je na pergaminie do pieczenia.
- Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 10-15 minut.
- A teraz krokiety rybne są gotowe!
Obserwacje
Dlaczego w tym przepisie nie ma soli?
Sól jest dostarczana przez zakonserwowane cytryny. Są one konserwowane w mieszaninie wody i soli.
Czego mogę użyć zamiast morszczuka?
Można go zastąpić dowolną inną rybą. Upewnij się tylko, że używana ryba jest bez ości.
Czy mogę użyć mrożonej ryby do tego przepisu?
Nie ma problemu, tylko upewnij się, że rozmroziłeś ją przed rozpoczęciem przepisu.
Czy mogę usmażyć te krokiety na patelni?
Krokiety można również smażyć na patelni. Wlej trochę oleju i pozostaw do smażenia na średnim ogniu przez około 10 minut, obracając krokiety, aby upewnić się, że są ugotowane na całej powierzchni.
Jaki sos podać do krokietów rybnych?
Uwielbiamy podawać ten przepis z sosem łączącym jogurt, cytrynę, świeże zioła i odrobinę czosnku w proszku.
Czym mogę zastąpić kolendrę?
Można ją zastąpić natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Czego mogę użyć zamiast kminku?
Można go zastąpić curry w proszku.
Jak długo mogę przechowywać ten przepis?
Ten przepis będzie przechowywany przez 2-3 dni w lodówce w szczelnej puszce.
Czy mogę przechowywać ten przepis w zamrażarce?
Jak najbardziej! W szczelnej puszce lub w torebce do zamrażania. Upewnij się jednak, że używana żywność nie została wcześniej zamrożona.