Muffiny pomidorowe z sercem z mozzarelli

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
8 porcji
łatwe
25 min

Oto oryginalny i pyszny pomysł na aperitif, przystawkę, a nawet danie główne: nasze muffiny pomidorowe z rozpływającą się w ustach mozzarellą! Tak, muffiny to nie tylko desery, można je dostosować na wiele sposobów i są idealne z lekką sałatką jakoprzystawka lub jako aperitif z przyjaciółmi. Daj się skusić na ten super smaczny, wegetariański i łatwy w przygotowaniu przepis :-)


Składniki

8

Do dekoracji (opcjonalnie):

Szacowany koszt: 9.86 (1.23€/porcja)

Materiały

  • 1 forma do muffinów

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min

  • Muffiny pomidorowe z sercem z mozzarelli - Przygotowanie krok 1Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka i oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj.
  • Muffiny pomidorowe z sercem z mozzarelli - Przygotowanie krok 2Dodaj oregano, czosnek w proszku, paprykę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
  • Muffiny pomidorowe z sercem z mozzarelli - Przygotowanie krok 3Następnie dodaj starty parmezan i mozzarellę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Muffiny pomidorowe z sercem z mozzarelli - Przygotowanie krok 4Za pomocą łyżki stołowej przelej ciasto do natłuszczonej formy na muffiny.
  • Muffiny pomidorowe z sercem z mozzarelli - Przygotowanie krok 5Dodaj odsączone kulki mozzarelli na środek każdej muffinki.
  • Muffiny pomidorowe z sercem z mozzarelli - Przygotowanie krok 6Piec muffiny w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 do 20 minut.
  • Muffiny pomidorowe z sercem z mozzarelli - Przygotowanie krok 7Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i posadzić na wierzchu małe listki bazylii przed podaniem!

Obserwacje

Jak przechowywać pikantne babeczki?
Umieść je w szczelnym pojemniku (torebka do zamrażania, talerz z folią spożywczą, pudełko itp.) w lodówce. Można je przechowywać do 5 dni.

Czy mogę zamrozić pikantne babeczki?
Tak, można je bez problemu zamrażać.

Jak rozmrozić muffiny?
Możesz wyjąć je wcześniej i włożyć do lodówki, aż znów będą ciepłe. W przeciwnym razie podgrzej je dłużej w piekarniku.

Jak podgrzać pikantne muffiny?
Można je włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut.

Czy mogę jeść muffiny na ciepło czy na zimno?
Można je jeść na ciepło lub na zimno, ale jeśli zjesz je na zimno, mozzarella w środku już się nie rozpuści.

Czego mogę użyć zamiast koncentratu pomidorowego?
Pastę pomidorową można zastąpić sosem pomidorowym, w takim przypadku należy użyć 2 łyżek stołowych.

Czy mogę zastąpić parmezan i tartą mozzarellę?
Można je zastąpić innymi serami, takimi jak grana padano lub pecorino dla parmezanu i tartym serem ementaler dla mozzarelli. Jeśli chcesz, możesz również usunąć te składniki z ciasta.

Jakie zioła powinienem dodać?
Oregano można zastąpić na przykład ziołami prowansalskimi, tymiankiem, suszoną bazylią lub rozmarynem.

Jak wypełnić formę do muffinek?
Możesz użyć łyżki stołowej lub delikatnie wylać ciasto z miski.

Jak sprawdzić, czy muffinki są upieczone?
Wbij drewniany szpikulec w bok muffinki (nie wbijaj go w mozzarellę). Jeśli wyjdzie czysty, jest gotowy; jeśli nie, gotuj dłużej.

Jak zrobić muffiny bez formy do muffinów?
Możesz użyć natłuszczonych foremek lub szklanek/kubków żaroodpornych.

Jak mogę zamienić te muffiny w ciasto?
Możesz użyć tego przepisu do zrobienia ciasta zamiast muffinek. Wmieszaj kulki mozzarelli do ciasta lub wbij je do ciasta w (natłuszczonej) formie do ciasta. Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180°C.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+