Sałatka z dyni butternut, ziemniaków, rzodkiewki i fety

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
1 porcji
łatwe
40 min

Zimą nie ma mowy o marnowaniu talerza! Przygotuj sobie kolorową mieszankę sałat! W tym przypadku podkreśl pomarańcz dyni piżmowej, żółć ziemniaka, zieleń sałaty i róż rzodkiewki. Całość dopełnij pokrojonym w kostkę serem feta, aby uzyskać rozpływającą się konsystencję :-)

Składniki

1

Przyprawy :

Do dekoracji :

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min
  • Obierz dynię piżmową i ziemniaki.
    Pokrój w drobną kostkę.
    Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek, szczyptą soli i kminku.
    Dobrze wymieszaj i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • W międzyczasie ułóż garść sałaty na talerzu.

    Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki.

    Odsącz ser feta i pokrój w kostkę.
  • Po ugotowaniu ziemniaków i dyni piżmowej ułóż je na sałatce.

    Dodaj plasterki rzodkiewki i kawałki sera feta.

    Posyp sezamem i pestkami słonecznika oraz dopraw mżawką oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

    Smacznego!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: