Sałatka ze szparagami dla smakoszy
Korzystamy z ostatnich szparagów w sezonie, aby przygotować pyszną sałatkę ze szparagami, która jest równie kolorowa, co pyszna! :-) Idealna jako zdrowa wegetariańska przystawka, do zabrania na piknik lub nawet jako dodatek do grilla, ta oryginalna sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a dzięki świeżości pomidorów i słodyczy fety na pewno ją pokochasz. I nie panikuj, jeśli martwisz się o gotowanie zielonych szparagów- jest to tak proste, jak gotowanie ich w wodzie!
Składniki
Winegret:
Materiały
- 1 duża patelnia
- 1 rondel
- 1 obieraczka
- 1 tłuczek do czosnku
Przygotowanie
- Doprowadź wodę do wrzenia w rondelku i gotuj jajko przez 10 minut.
- Przygotować szparagi: odciąć lub zetrzeć twardą część. Zanurzyć we wrzącej, osolonej wodzie na patelni na 8 minut.
- Wydrąż i posiekaj jajko. Pokruszyć ser feta oraz umyć i przepołowić pomidorki koktajlowe.
- Przygotować winegret:
Połączyć oliwę, ocet, miód, musztardę, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. - Pokrój szparagi na małe kawałki. Jeśli pozostaną twarde części, usuń je.
- Rozbij orzechy włoskie na duże i małe kawałki.
- Umieść kawałki szparagów, pomidorki koktajlowe, jajko, ser feta i orzechy włoskie w salaterce.
- Polać winegretem i wymieszać. Teraz jest gotowe!
Obserwacje
Jak przechowywać sałatkę ze szparagami?
Zabezpiecz naczynie folią spożywczą i przechowuj w chłodnym miejscu. Sałatkę można przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Czy mogę zastąpić ser feta?
Tak, możesz dodać na przykład kulki mozzarelli!
Czy mogę zastąpić jajko?
Oczywiście, że tak! Możesz również dodać pokruszonego gotowanego łososia lub gotowanego kurczaka lub po prostu je usunąć.
Czy ten przepis jest wegetariański?
Tak, nie zawiera mięsa.
Czy ten przepis jest bezglutenowy?
Ten przepis nie zawiera glutenu.