Salpicão - brazylijska sałatka
zagłosuj teraz
Wybierz się z nami do Brazylii i odkryj nową kulinarną specjalność: Salpicão! Sałatka o bogatym smaku, którą łatwo przygotować w domu. Świeże warzywa, pikantne mięso, jabłka dla odrobiny słodyczy i kremowy sos dla urozmaicenia. Aby uzyskać chrupiące wykończenie o smaku domu, zamień ziemniaki w cienkie frytki. Świetny pomysł do zabrania ze sobą na piknik, do pracy na przerwę obiadową lub do znajomych, którzy planują grilla ;-)
Składniki
5
Sałatka :
Sos :
Frytki :
Szacowany koszt: 4.44Euros€ (0.89€/porcja)
Materiały
- mandolina
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania40 min
Gotowania35 min
- Frytki: obrać i pokroić ziemniaki w cienkie krążki za pomocą mandoliny. Pokroić plasterki na małe łodygi.
- Umieścić ziemniaki w misce, zalać wodą i dodać 1/2 łyżeczki octu. Odstawić na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Odsączyć frytki i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia na 20 minut w piekarniku w temperaturze 220°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Sałatka: Kurczaka pokroić na małe kawałki i gotować we wrzącej wodzie przez 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie poszatkować.
- Sos: wymieszać fromage blanc, oliwę z oliwek, sól, pieprz, sok z limonki i musztardę.
- Marchewkę zetrzeć na tarce, oliwki pokroić w plasterki, jabłko w kostkę, a pietruszkę posiekać.
Przełóż wszystko do miski, dodaj kukurydzę, groszek, kurczaka i sos i wymieszaj. Chłodzić przez 20 minut. - Posyp sałatkę chipsami i gotowe!
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!