Salpicão - brazylijska sałatka

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
5 porcji
łatwe
1 h 35 m

Wybierz się z nami do Brazylii i odkryj nową kulinarną specjalność: Salpicão! Sałatka o bogatym smaku, którą łatwo przygotować w domu. Świeże warzywa, pikantne mięso, jabłka dla odrobiny słodyczy i kremowy sos dla urozmaicenia. Aby uzyskać chrupiące wykończenie o smaku domu, zamień ziemniaki w cienkie frytki. Świetny pomysł do zabrania ze sobą na piknik, do pracy na przerwę obiadową lub do znajomych, którzy planują grilla ;-)


Składniki

5

Sałatka :

Sos :

Frytki :

Szacowany koszt: 4.44 (0.89€/porcja)

Materiały

  • mandolina

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania40 min
Gotowania35 min

  • Salpicão - brazylijska sałatka - Przygotowanie krok 1Frytki: obrać i pokroić ziemniaki w cienkie krążki za pomocą mandoliny. Pokroić plasterki na małe łodygi.
  • Salpicão - brazylijska sałatka - Przygotowanie krok 2Umieścić ziemniaki w misce, zalać wodą i dodać 1/2 łyżeczki octu. Odstawić na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Salpicão - brazylijska sałatka - Przygotowanie krok 3Odsączyć frytki i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia na 20 minut w piekarniku w temperaturze 220°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Salpicão - brazylijska sałatka - Przygotowanie krok 4Sałatka: Kurczaka pokroić na małe kawałki i gotować we wrzącej wodzie przez 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie poszatkować.
  • Salpicão - brazylijska sałatka - Przygotowanie krok 5Sos: wymieszać fromage blanc, oliwę z oliwek, sól, pieprz, sok z limonki i musztardę.
  • Salpicão - brazylijska sałatka - Przygotowanie krok 6Marchewkę zetrzeć na tarce, oliwki pokroić w plasterki, jabłko w kostkę, a pietruszkę posiekać.
    Przełóż wszystko do miski, dodaj kukurydzę, groszek, kurczaka i sos i wymieszaj. Chłodzić przez 20 minut.
  • Salpicão - brazylijska sałatka - Przygotowanie krok 7Posyp sałatkę chipsami i gotowe!


Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+