Świeże verrines z awokado, krewetkami i grejpfrutem!

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
15 min

Proponujemy świeżą przystawkę bez gotowania: verrines z awokado, krewetkami i grejpfrutem. Słodko-słony, lekko kwaśny duet, który ożywi Twój posiłek od samego początku! Nie wahaj się również podać ich w mniejszych verrines na aperitif ;-)

Składniki

4

Przygotowanie

  • Przygotuj grejpfruta: odetnij podstawę i górę. Odetnij otaczającą skórę oraz pozostałą białą warstwę.
    Za pomocą noża usuń segmenty miąższu, pokrój je na małe kawałki i odłóż na bok.
    Wycisnij sok z pozostałej części grejpfruta.
  • Obierz krewetki ze skorupek i pokrój je na małe kawałki.
    W misce wymieszaj krewetki, grejpfruta i jego sok, oliwę z oliwek, sok z 1/2 cytryny, paprykę oraz sól. Odstaw do schłodzenia.
  • Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ.
    Zmiksuj go z sokiem z drugiej 1/2 cytryny oraz solą.
  • Przygotowanie verrines: umieść kilka łyżek zblendowanego awokado na dnie verrines, a na wierzchu dodaj mieszankę krewetek i grejpfruta. Schłodź verrines do momentu podania ;-) Smacznego!

Sprzęt do gotowania

mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: