Zupa krem z jarmużu i ziemniaków w szybkowarze

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
22 min

Jak dobre są dania z łyżką, gdy nadchodzi zimna pogoda! Uwielbiamy przygotowywać zupy warzywne, a ta w szczególności, jarmużowo-ziemniaczana, wydaje nam się idealnym połączeniem. Lekka, sycąca, jedwabista i tak łatwa w przygotowaniu, że będziesz chciał ją jeść codziennie. Przy niewielkim wysiłku i w mgnieniu oka możesz przygotować lunch lub kolację. Jeśli chcesz również włączyć więcej warzyw do codziennego spożycia, zwróć uwagę na ten przepis, który jest szczegółowo opisany tutaj↓ ↓


Składniki

4
Szacowany koszt: 1.55 (0.39€/porcja)

Materiały

  • Szybkowar
  • Mikser
  • Durszlak
  • Chochla
  • Nóż
  • Deska do krojenia

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania17 min

  • Umyj liście kapusty i blanszuj je w dużym garnku z wrzącą wodą przez około 1 minutę. Natychmiast przenieś je do miski z lodowatą wodą. Następnie umieść je na czystej ściereczce, aby wchłonęła nadmiar płynu.
  • Obierz i posiekaj ziemniaki. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Odstawić na bok. Grubo posiekaj liście kapusty.
  • Na dno patelni dodaj mżawkę oliwy z oliwek. Dodaj składniki (ziemniaki, czosnek, cebulę i kapustę), dopraw do smaku solą i pieprzem. Smażyć składniki przez kilka minut.
  • Dodaj bulion warzywny, aby przykryć składniki. Gotować przez 15 minut w szybkowarze. Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. W naszym przypadku ustaw na wysokim ogniu z zamkniętym zaworem ciśnieniowym. Gdy zawór się podniesie, zmniejsz ogień do niskiego i pozwól mu się gotować. Zdejmij garnek ze źródła ciepła. Otwórz zawór ciśnieniowy, uważając, aby nie poparzyć się oparami. Otwórz pokrywkę garnka dopiero po opuszczeniu zaworu.
  • Przecedzić zupę przez sito, aby oddzielić stałe składniki od wywaru. Zachowaj wywar i umieść warzywa w blenderze. Zmiksować.
  • Dodawaj bulion, aż uzyskasz pożądaną kremową konsystencję.
  • Podawać krem w głębokim naczyniu, gdy jest jeszcze gorący. Udekorować posiekanymi migdałami i skropić oliwą z oliwek.

Obserwacje

Czy mogę zamrozić to danie?
Ten krem z kapusty można bez problemu zamrozić. Należy jednak poczekać, aż krem wystygnie, a następnie umieścić go w torebkach do zamrażania lub hermetycznym pojemniku i zamrozić.

Jak przechowywać ten krem z kapusty?
Krem warzywny można przechowywać w dobrym stanie w szczelnym pojemniku i lodówce przez 3 dni.

Co zrobić, jeśli nie mam szybkowaru?
Możesz przygotować to danie w tradycyjnym szybkowarze. Jedyną zmianą jest to, że gotowanie potrwa nieco dłużej. Aby to zrobić, przykryj garnek i gotuj przez około 40 minut, aż ziemniak będzie ugotowany.

Tekstura kremu
Możesz dodać więcej lub mniej bulionu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Możesz pozostawić go gęstym jak śmietana lub uzyskać luźniejszą konsystencję, dodając więcej bulionu. Zależy to od indywidualnych upodobań.

Jakimi przyprawami udekorować zupę warzywną?
Dodaliśmy posiekane migdały dla chrupiącego kontrastu, ale można użyć tostowanych lub smażonych grzanek chlebowych lub innych posiekanych orzechów (orzechów włoskich, pistacji, orzechów nerkowca...). Można również dodać trochę posiekanego szczypiorku, który oprócz dodania koloru, doda potrawie smaku. Odrobina startego sera mozzarella na wierzchu lub kilka kawałków sera wiejskiego jest również świetna, dzieci to uwielbiają!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+