Carpaccio z krewetek

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
1 h 15 m

Dziś przygotujemy pyszne i proste carpaccio z krewetek. Wykwintna i wyrafinowana przystawka do podania jako aperitif. Przygotowanie carpaccio jest proste, technika polega na podaniu składnika, czy to mięsa, ryby, warzyw czy owoców, pokrojonych na surowo w bardzo cienkie plasterki. Następnie jest po prostu doprawiane do smaku. Najpopularniejsza jest wołowina, ale dziś ustępujemy miejsca owocom morza. Idealny przepis na każdą porę roku, kolorowy, lekki i bardzo smaczny. Danie, które uświetni każdy stół!


Składniki

4
Szacowany koszt: 4.62 (1.15€/porcja)

Materiały

  • tłuczek do mięsa, tłuczek do mięsa, szpatułka, chochla lub podobne narzędzie
  • folia spożywcza

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
  • Obierz krewetki. Aby to zrobić, usuń głowę, ogon, skorupę i jelita (czarne pasmo biegnące przez grzbiet). Odłóż na bok.
  • Rozłóż folię spożywczą na powierzchni roboczej. Przekroić każdą krewetkę wzdłuż na pół. Ułóż otwarte krewetki starannie na folii spożywczej. Ułóż je w kształcie podobnym do naczynia, na którym będziesz je podawać. W naszym przypadku będzie to okrąg. Umieść kolejny kawałek folii spożywczej na wierzchu.
  • Za pomocą wałka do ciasta, tłuczka do mięsa lub dna rondla ubij krewetki, aby je spłaszczyć. Należy pozostawić cienką, jednorodną warstwę. Jeśli podczas spłaszczania powstaną luki między krewetkami, usuń kawałki z końców, przykryj luki i ponownie spłaszcz. Zamrażać przez 1 godzinę.
  • Wyjąć z zamrażarki, usunąć górną folię. Aby nadać carpaccio zaokrąglony kształt, użyj średnicy talerza. Umieść go na wierzchu i odetnij nadmiar czubkiem noża. Umieść carpaccio z krewetek na talerzu do serwowania i usuń drugą warstwę folii spożywczej.
  • Udekorować do smaku. My użyliśmy: odrobiny płatków soli, odrobiny oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, skórki z cytryny, skórki z pomarańczy, kilku ziarenek różowego pieprzu i drobno posiekanego szczypiorku.
  • I to wszystko!

Obserwacje

Jak najlepiej wykorzystać głowy i skórę krewetek?
Nie wyrzucaj głów, ogonów ani skorup krewetek, ponieważ możesz je wykorzystać do przygotowania soczystego wywaru z krewetek. Jeśli nie zamierzasz zrobić tego od razu, możesz je zamrozić do późniejszego wykorzystania.

Jak usunąć jelita z krewetek?
Po usunięciu głowy, ogona i skorupy z krewetki zobaczysz, że wzdłuż grzbietu biegnie czarna nić (nie zawsze tam jest). Aby ją usunąć, użyj czubka noża. Wykonaj płytkie cięcie zgodnie z naturalnym kształtem grzbietu. Następnie, za pomocą wykałaczki, użyj ruchu dźwigni, aby ją usunąć. Zobaczysz, że kosmyk wyjdzie z łatwością.

W jaki inny sposób mogę przyrządzić carpaccio z krewetek?
Możesz udekorować i przyozdobić swoje carpaccio na wiele sposobów. Możesz dodać potrawie smaku, koloru i świeżości, łącząc na przykład kurki, ikrę pstrąga, zielone pędy, jadalne kwiaty, ikrę lumpfish, posiekany szczypiorek, limonkowy winegret, posiekane pistacje, liście rukoli... Ważne jest, aby połączenie smaków było zrównoważone.

Czy mogę użyć innych rodzajów krewetek?
Oczywiście, że można. Na przykład można użyć: krewetek czerwonych, krewetek białych, krewetek ..... Im wyższa jakość produktu, tym lepszy smak. Warunkiem jest, aby był to zawsze świeży produkt.

Alternatywny sposób przygotowania carpaccio z krewetek
Umieść kawałek folii spożywczej na blacie kuchennym. Włożyć krewetki i zwinąć folię spożywczą z krewetkami, aby utworzyć bardzo zwarty cylinder bez powietrza. Zamrozić na 12 godzin, usunąć folię spożywczą, pokroić w jak najcieńsze plasterki (jak wędlinę), ułożyć na talerzu i udekorować.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+