Ceviche z ostryg: leche de tigre i marakuja
Nowe verrines na aperitif, tym razem z ceviche z ostryg z leche de tigre! Tradycyjny pikantny sos z Ameryki Łacińskiej, który w mgnieniu oka rozbudzi Twoje kubki smakowe! Nowy sposób na delektowanie się ostrygami :-)
Składniki
Materiały
- 6 małych winorośli
- 1 siekacz
- folia spożywcza
Przygotowanie
- Otwórz ostrygi. Usuń pierwszą wodę. Zebrać i przefiltrować drugą wodę z 2 ostryg. Usunąć miąższ z ostryg i grubo posiekać.
- Wlej przefiltrowaną wodę z ostryg do rozdrabniacza. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki, chili, imbir i kolendrę. Wszystko razem zmiksować.
- Przenieść leche de tigre do miski i dodać mięso ostryg. Odcedzić i schłodzić przez 5 do 10 minut.
- Podzielić miąższ między verrines, a następnie dodać leche de tigre. Dodaj około łyżeczki marakui do każdej szklanki.
- Udekoruj verrines listkiem kolendry i gotowe!
Obserwacje
Należy uważać z ilością chili! Zalecamy dodawanie chili po trochu i próbowanie, aby upewnić się, że nie użyto go zbyt dużo.
Mleko kokosowe można zastąpić śmietanką kokosową: w ten sposób leche de tigre będzie gęstsze, a marakuja będzie lepiej przylegać do powierzchni.
Czego mogę użyć zamiast marakui?
Marakuję można zastąpić mango, ogórkiem lub cukinią. Zachęcamy do dostosowania przepisu do własnych upodobań!
Czy mogę przygotować ten przepis dzień wcześniej?
Możesz przygotować leche de tigre dzień wcześniej, ale ceviche należy przygotować tego samego dnia.