Chipsy ziemniaczane przygotowane w kuchence mikrofalowej

zagłosuj teraz
Przekąska
5 porcji
łatwe
53 min

Chipsy ziemniaczane przygotowywane w kuchence mikrofalowej naprawdę działają i są praktyczną i zaskakująco zdrową alternatywą dla tych, którzy szukają szybkiej i smacznej przekąski lub przystawki bez rezygnacji z chrupkości tradycyjnych przekąsek. Używając tylko cienko pokrojonych ziemniaków, doprawionych solą i przyprawami do smaku, mikrofalówka przekształca plasterki w chrupiące, złociste chipsy, idealne do zaspokojenia ochoty na lekką, domową przekąskę. Rezultat? Mniej kalorii i brak dodatkowego tłuszczu. Ciekawi? Nasze instrukcje krok po kroku znajdują się poniżej. Sprawdź!


Składniki

5

Opcjonalnie:


Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania3 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania20 min

Obserwacje

Jak długo można przechowywać chipsy ziemniaczane z mikrofalówki?

Zalecamy zjedzenie ich, gdy tylko będą gotowe. Nawet jeśli przechowujesz je w plastikowej torbie lub szczelnym słoiku, chipsy stracą swoją chrupkość.

Jakich przypraw mogę użyć do moich chipsów ziemniaczanych z mikrofalówki?

Możesz spersonalizować swoje chipsy ziemniaczane, dodając różne przyprawy: czosnek w proszku, cebulę w proszku, paprykę, czarny pieprz, curry i inne.

Po co moczyć ziemniaki?

Moczenie ziemniaków w zimnej wodzie zmniejsza ilość skrobi, dzięki czemu mniej się sklejają podczas gotowania.

Czy mogę upiec chipsy w piekarniku?

Oczywiście, należy piec je w piekarniku rozgrzanym do 180º przez około 15 minut lub do momentu, aż będą ugotowane (czas może się różnić w zależności od piekarnika i grubości frytek).

Dodatkowe wskazówki:

Czas pieczenia jest szacunkowy. Będzie on zależał od grubości pokrojonych plastrów (upewnij się, że są bardzo cienkie) lub mocy kuchenki mikrofalowej. Jeśli zdasz sobie sprawę, że chipsy ziemniaczane potrzebują trochę więcej czasu, nie wahaj się ich wyjąć, odwrócić i gotować jeszcze przez kilka sekund lub minut.



Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+