Hummus z buraków

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
5 min

A może by tak nadać naszemu hummusowi trochę koloru? Dodaj trochę buraka do ciecierzycy i masz różowy hummus! Jest szybki, łatwy i nie wymaga gotowania, więc z pewnością zachwyci gości jako aperitif ;-) Przepis bogaty w białko roślinne, które dostarczy Ci mnóstwo energii! Nie wahaj się dodać go do sałatek, aby uzyskać pełnowartościowe śniadanie ;-)


Składniki

4

Materiały

  • 1 mikser

Przygotowanie


  • Hummus z buraków - Przygotowanie krok 1W blenderze umieścić ugotowaną ciecierzycę, ugotowane buraki, ząbek czosnku, tahini, natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawić do smaku.
  • Hummus z buraków - Przygotowanie krok 2Zmiksuj mieszaninę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli konsystencja jest zbyt pastowata, dodaj więcej wody.
  • Hummus z buraków - Przygotowanie krok 3Skrop hummus oliwą z oliwek i posyp sezamem. Gotowe!

Obserwacje

Tahin to przecier sezamowy. Można go znaleźć w supermarketach. Można go zastąpić innym puree z nasion oleistych.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+