Kanapki z pomidorem i szynką serrano
Jeśli chodzi o super prosty, szybki posiłek bez gotowania, zawsze wybieramy tosty! Dziś przygotowujemy wersję z pysznymi hiszpańskimi smakami, inspirowaną słynnym "pan con tomate", słynnym tapas opartym na grillowanym chlebie czosnkowym, z tartymi pomidorami po prostu umieszczonymi na chlebie. Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, zdecydowaliśmy się dodać szynkę Serrano, ale możesz je dowolnie wymyślać :-) Podawaj je jako aperitif lub z mieszanką sałat i smacznego!
Składniki
Materiały
- 1 toster (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Opiecz kromki chleba i ułóż je na półmisku. Obrać i przepołowić ząbek czosnku. Natrzeć chleb czosnkiem. Doprawić solą.
- Następnie posmaruj kanapkę pomidorem, który został umyty i przepołowiony.
- Skrop wierzch odrobiną oliwy z oliwek.
- Na wierzchu ułożyć posiekaną szynkę serrano.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Jak przechowywać kanapki z pomidorem i szynką?
Zalecamy spożywanie ich natychmiast po przygotowaniu. Kanapka może stracić chrupkość. Jeśli musisz je przechowywać, przechowuj je w chłodnym miejscu.
Czy mogę zastąpić szynkę?
Szynkę Serrano można zastąpić na przykład szynką parmeńską.
Czy mogę zastąpić pomidory, gdy są poza sezonem?
Oto łatwa alternatywa dla pan con tomate, gdy pomidory są poza sezonem: można użyć obranych pomidorów z puszki, w całości lub w kawałkach. Wymieszaj pomidory ze skórką z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, a następnie nałóż obfitą ilość na kanapkę i posyp szynką. Kanapki z pomidorami i szynką są gotowe przez cały rok!
Ile polewy należy nałożyć na kanapki?
Obficie udekoruj swoje kanapki. W zależności od wielkości plasterków można dodać więcej lub mniej nadzienia.