Kasztany pieczone we frytkownicy powietrznej

zagłosuj teraz
Przekąska
3 porcji
łatwe
14 min

Uwielbiasz smak pieczonych kasztanów, ale szukasz szybkiego i nieskomplikowanego sposobu na ich przygotowanie? Frytkownica powietrzna jest idealnym rozwiązaniem! Spośród różnych metod pieczenia kasztanów, przedstawiamy najprostszą i najszybszą z nich. W zaledwie 9 minut, z pomocą frytownicy powietrznej, uzyskasz ten nieodparty pieczony smak i niepowtarzalną konsystencję: chrupiącą na zewnątrz i idealnie upieczoną w środku. Oprócz tego, że są pyszną przekąską, kasztany są bogate w składniki odżywcze i idealnie nadają się do spożywania jesienią lub zimą. W tym przepisie wyjaśniamy krok po kroku, jak je przygotować.


Składniki

3

Materiały

  • Nóż
  • Frytkownica powietrzna

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania9 min
  • Kasztany pieczone we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 1Sprawdź kasztany i odrzuć te z dziurami, nacięciami i te, które są miękkie. Zachowaj tylko te, które są w dobrym stanie.
  • Kasztany pieczone we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 2Za pomocą ostrego noża wykonaj nacięcie w kształcie krzyża w brzuchu kasztana. Zapobiegnie to eksplodowaniu kasztanów podczas gotowania.
  • Kasztany pieczone we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 3Umieść kasztany w koszu frytownicy powietrznej, upewniając się, że nie leżą na sobie.
  • Kasztany pieczone we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 4Ustaw frytownicę na tryb pieczenia i gotuj przez 9 minut w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia otwórz kosz i przesuń nieco kasztany, aby upiekły się równomiernie. Wyjmij kasztany, gdy będą złotobrązowe i się otworzą.
  • Kasztany pieczone we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 5I to wszystko! Podawaj i ciesz się, gdy są jeszcze ciepłe.

Obserwacje

Wskazówka: Jeśli musisz upiec dużo kasztanów, piecz je w kilku partiach, aby nie utrudniać cyrkulacji powietrza i aby wszystkie kasztany równomiernie otrzymały ciepło.

Jak wybrać najlepsze kasztany?
Wybierz kasztany, które mają mniej więcej taki sam rozmiar, aby gotowały się równomiernie. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że większe kasztany będą surowe, a mniejsze rozgotowane. Najlepsze są te, które są nieskazitelne, błyszczące i ciemnobrązowe. Należy wybierać te, które są duże i ciężkie, a odrzucać te z nacięciami lub dziurami.

Nie mam frytkownicy powietrznej, jakich innych metod gotowania mogę użyć do pieczenia kasztanów?
Kasztany można piec na wiele sposobów: w żarze kominka, w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub na patelni do kasztanów.

Jak długo mogę przechowywać kasztany pieczone we frytkownicy?
Chociaż surowe kasztany mogą być przechowywane przez długi czas, nie jest to możliwe po ich ugotowaniu. Z tego powodu zalecamy gotowanie odpowiedniej ilości i delektowanie się nimi, gdy są jeszcze gorące.

Jakie przepisy mogę przygotować z pieczonymi kasztanami?
Pieczone kasztany są idealną przekąską, choć można je również wykorzystać do przygotowania wielu słodkich i pikantnych potraw. Na przykład: zrobić słodki krem z kasztanów, przygotować pyszne desery, takie jak ciasto czekoladowe lub pucharki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym.

Kiedy zazwyczaj spożywa się kasztany?
W Hiszpanii kasztany jadane są zazwyczaj 1 listopada, w Dzień Wszystkich Świętych, choć można się nimi delektować przez całą jesień i zimę.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+