Klopsiki margherita

zagłosuj teraz
Przekąska
10 porcji
łatwe
29 min

Uwielbiasz tradycyjny włoski przepis na pizzę margheritę? Oto nowy sposób na delektowanie się nią: w kulkach! Wystarczy smażyć te małe kulki przez kilka minut, a rezultat będzie chrupiący. Idealne do aperitifu, można je również wykorzystać do ożywienia sałatek. Włożone do pojemnika typu tupperware, świetnie sprawdzą się również na pikniku :-)

Składniki

10

Materiały

  • Frytkownica

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania4 min
  • Klopsiki Margherita - Przygotowanie krok 1Odetnij czapeczkę z każdego pomidora koktajlowego i wyciśnij cały sok.
  • Klopsiki Margherita - Przygotowanie krok 2Umieść w środku odrobinę pesto i mały kwadracik mozzarelli.
  • Klopsiki Margherita - Przygotowanie krok 3Zanurz każdego nadziewanego pomidora w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Następnie zanurz w jajkach i bułce tartej po raz drugi, tak aby pomidor był dobrze przykryty. Aby ułatwić obsługę, umieść pomidor koktajlowy na wierzchu i wymieszaj pojemnik z mąką, jajkami i bułką tartą, aby łatwiej go przykryć.
  • Klopsiki Margherita - Przygotowanie krok 4Smażyć na głębokim tłuszczu przez około 4 minuty lub na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Klopsiki Margherita - Przygotowanie krok 5A teraz kulki margherita są gotowe!

Obserwacje

Pesto: można zastąpić posiekaną bazylią.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: