Marynowana cukinia, idealne warzywne carpaccio na lato!
Bardzo świeży przepis na lato: surowe marynowane cukinie można podawać jako przystawkę, jako dodatek, ale zalecamy również wykorzystanie ich do nadziewania kanapek lub kanapek plażowych. Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, aby przygotować marynowane cukinie, jest pokrojenie ich tak cienko, jak to możliwe, dlatego użyliśmy obieraczki do warzyw (jednak regulowana mandolina również się nada). Po przygotowaniu wystarczy umieścić je w naczyniu żaroodpornym i doprawić naszą specjalną marynatą z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, cytryny, białego octu winnego, czosnku i świeżej mięty. Efektem końcowym jest świeże, aromatyczne i lekko kwaśne danie wegetariańskie, które zachwyci podniebienie każdego. Wypróbuj przepis na marynowaną cukinię, przygotowanie jest bardzo proste, a to warzywne carpaccio stanie się jednym z Twoich ulubionych letnich dań.
Składniki
Materiały
- Deska do krojenia
- miska
- Mandolina (lub obieraczka do warzyw)
- Nóż
- Trzepaczka
Przygotowanie
- Najpierw dobrze umyj cukinie i pokrój je bardzo cienko za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw
- Przygotujmy marynatę:
W misce zemulgować olej, sok z cytryny i ocet z białego wina. - Teraz posiekaj liście mięty i czosnek nożem (muszą być bardzo małe). Następnie dodaj oba składniki do marynaty, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
- Weź naczynie żaroodporne i wylej trochę marynaty na dno. Następnie ułóż cienkie cukinie na wierzchu, tworząc pierwszą warstwę
- Powtarzać czynność (warstwa cukinii + marynata) do momentu, aż zabraknie składników.
- Przykryć naczynie do pieczenia folią spożywczą (można również użyć szklanego pojemnika z hermetyczną pokrywką) i pozostawić cukinie w lodówce na co najmniej 3 godziny przed spożyciem.
- Po tym czasie delikatnie odwróć je w naczyniu żaroodpornym. Dodaj sól (w razie potrzeby) i podawaj w naczyniu do serwowania, dekorując różowym pieprzem i listkami mięty. Surowe marynowane cukinie są gotowe!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać marynowane cukinie?
3 dni w lodówce. Najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku
Jakich cukinii powinienem używać do marynowania na surowo?
Zalecamy cukinie, które nie są zbyt duże i najlepiej organiczne. Cukinie o jasnym kolorze są również w porządku
Czy mogę gotować cukinie?
Oczywiście, że można. Możesz również przygotować ten przepis, grillując cukinie przed ich marynowaniem.
Czego mogę użyć zamiast świeżej mięty?
Spróbuj suszonego oregano. Carpaccio warzywne będzie miało mocniejszy smak, ale nadal jest dobrą alternatywą
Czego mogę użyć zamiast octu winnego?
Można go zastąpić octem jabłkowym.
Jak długo należy marynować cukinie?
Co najmniej 3 godziny w lodówce. Jednak im dłużej będą się marynować, tym będą smaczniejsze.
Jak mogę wykorzystać marynowane cukinie?
Marynowane cukinie są w zasadzie dodatkiem do dań. Można je jednak również podawać jako świeżą letnią przystawkę lub wykorzystać do wypełnienia kanapek, piadin i sandwiczy.
Jak podawać marynowaną cukinię na surowo?
Aby dodać potrawie koloru, można podawać ją z różowym pieprzem (tak jak my to zrobiliśmy) lub jagodami goji.