Maxi twisty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka)

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
30 min

W Ptitchef uwielbiamy twisty z ciasta francuskiego, więc postanowiliśmy podwoić stawkę, aby uzyskać jeszcze więcej smaku i szczęścia! Pomysł jest prosty: tworzymy paski ciasta, które nakładamy na siebie, a następnie skręcamy je razem. Musisz przyznać, że to sprawia, że masz ochotę, prawda? A co więcej, zawsze jest tak łatwy do zrobienia ! Dowód znajduje się w naszym szczegółowym przepisie poniżej ↓


Składniki

4
Szacowany koszt: 5.74 (1.44€/porcja)

Materiały

  • Blacha do pieczenia
  • Nóż
  • Miska
  • Szczotka kuchenna

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min

  • Maxi twisty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 1Rozwiń ciasto francuskie na blasze do pieczenia. Wlać coulis pomidorowe i rozprowadzić na całej powierzchni.
  • Maxi twisty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 2Posyp startą mozzarellą i posiekaną świeżą pietruszką.
    Dodać pokrojoną na kawałki szynkę peklowaną.
  • Maxi twisty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 3Umieść drugie ciasto francuskie na wierzchu pierwszego i delikatnie spłaszcz dłońmi.
  • Maxi twisty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 4Za pomocą noża przeciąć masę wzdłuż na środku, a następnie uformować paski o szerokości 1,5 cm.
  • Maxi twisty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 5Z paskami postępuj w ten sam sposób: umieść prawy pasek na lewym i lekko dociśnij je do siebie.
    Weź całość między palce, aby uformować skręt, lekko go rozciągając. Umieść skręta na blasze do pieczenia.
    Powtórz czynność ze wszystkimi parami pasków.
  • Maxi twisty z ciasta francuskiego (pomidor, szynka, mozzarella, pietruszka) - Przygotowanie krok 6Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym żółtkiem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
    I voilà: maxi twisty z ciasta francuskiego są gotowe!

Obserwacje

Czy mogę zamrozić te ciasta francuskie?
Jak najbardziej! Niektórzy lubią zamrażać je na surowo, po uformowaniu. My ze swojej strony wolimy zamrozić je wstępnie ugotowane i zdecydować się na dalsze gotowanie po rozmrożeniu. Lub zamrozić je już ugotowane, wkładając je do piekarnika w temperaturze 140°C na kilka minut (i kładąc na wierzchu arkusz folii aluminiowej, jeśli obawiasz się, że się przypalą). W każdym razie, zamrożenie ciasta francuskiego będzie świetnym sposobem na zachowanie gotowego przepisu na aperitif, ale także wtedy, gdy przyjdzie kilka osób i nie masz czasu na zrobienie ciasta francuskiego dla wszystkich w wielki dzień ;-)

Jak przechowywać ciasto francuskie w lodówce?
Najlepiej przechowywać je w szczelnej puszce przez 3-4 dni.

Czy mogę jeść te ciasta francuskie na ciepło czy na zimno?
To zależy od Ciebie! Możesz podawać je prosto z piekarnika lub poczekać, aż ostygną.

Czym mogę zastąpić sos pomidorowy?
Można go zastąpić innym smarowidłem, takim jak pesto, pesto rosso, tapenada, kawior z bakłażana itp.

Czego mogę użyć zamiast sera mozzarella?
Można go zastąpić startym serem Gruyère lub parmezanem.

Co zrobić, jeśli nie mam świeżej pietruszki?
Od czasu do czasu lubimy używać suszonego tymianku, rozmarynu lub ziół prowansalskich zamiast świeżej pietruszki w tych ciastach francuskich.

Kiedy powinienem jeść te ciasta francuskie?
Według nas, najlepiej podawać je jako aperitif, ale jeśli zostaną jakieś resztki, można je również podać na talerzu z mieszanką sałat. Ten przepis będzie również idealny do podania dzieciom, jeśli masz rodzinę i nie wiesz, co przygotować dla swoich maluchów :-)

Jakich innych kombinacji smakowych mogę użyć w moich ciastach francuskich?
Oto nasze najlepsze kombinacje:
* Wędzony łosoś + fromage frais + szczypiorek
* Kozi serek do smarowania + miód + posiekane orzechy włoskie
* Pesto + posiekane oliwki
* Tapenada z czarnych oliwek + anchois



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+