Szybkie i łatwe kąski z ciasta francuskiego na udany aperitif!
Te kąski z ciasta francuskiego są idealne na zaimprowizowany aperitif lub mały domowy akcent do bufetów! :) Łatwe w przygotowaniu, łączą w sobie słodycz świeżego sera, pizzazz suszonych pomidorów, smak pesto i chrupkość oliwek. To rodzaj przysmaku, którym można się zajadać bez liczenia kalorii... Dzięki chrupiącemu, złocistemu ciastu francuskiemu są idealne na każdą okazję. Co więcej, możesz je spersonalizować według własnych upodobań! Szybki przepis, który gwarantuje udany aperitif za każdym razem ;)
Składniki
Materiały
- Widelec
- Pędzel
- Nóż
Przygotowanie
Umieść prostokątne ciasto francuskie na blasze do pieczenia i posmaruj je świeżym serem.
Doprawić solą i pieprzem.Przykryć drugim ciastem francuskim.
Wytnij kwadraty z ciasta.
* Użyj rąk! Będą to kwadraty o boku około 3 palców.Zrób kółka w kwadratach i nakłuć widelcem.
Posmarować ubitym jajkiem.
Na środku ciasta francuskiego ułóż nadzienie: oliwki, suszone pomidory i pesto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać te ciasta francuskie?
Można je przechowywać przez 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Czym mogę zastąpić świeży ser?
Można go zastąpić innym serem do smarowania (na przykład świeżym serem kozim) lub wybranym sosem pesto.
Czy mogę zastąpić oliwki i suszone pomidory?
Na cieście francuskim można umieścić dowolną polewę! Nie wahaj się użyć resztek, takich jak na przykład kawałki wędzonego łososia użyte w tych verrines.
Czy mogę zamrozić te ciasta francuskie?
Tak, można je przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić!