Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi

zagłosuj teraz
Przekąski
10 porcji
trudne
3 h 40 m

Aby uzyskać wilgotną przekąskę, wybierz chińską brioszkę! Łatwiejsza do zrobienia niż mogłoby się wydawać, a jej nadzienie z kremu waniliowego i wiórki czekoladowe sprawiają, że nie można się jej oprzeć. Jak zwykle, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez przepis :-) Znane również jako "Schneckenkuchen" (niemieckie pochodzenie!), to ciasto ze ślimakami może mieć zmienione nadzienie w zależności od upodobań. Można na przykład użyć rodzynek, kawałków pistacji lub ekstraktu z kawy. Dla przypomnienia, ta brioszka nie ma nic wspólnego z Chińczykami. Pierwszy francuski importer po prostu nie potrafił wymówić niemieckiej nazwy tego przepisu. Myślał, że jest chińska! Tak powstała bardziej popularna nazwa :-)

Składniki

10

Na brioszkę :

Dla kremu budyniowego :

Materiały

  • Robot kuchenny lub mikser

Przygotowanie

Czas przygotowania3 h
Gotowania40 min
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 1Brioszka :
    Umieść mąkę, drożdże, cukier, jajka i mleko w misce robota kuchennego. Wyrabiaj ciasto przez około 4 minuty.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 2Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostaw do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów. Schłódź przez 1 godzinę.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 3Krem budyniowy :
    Doprowadź mleko do wrzenia z przepołowioną laską wanilii. W międzyczasie umieść żółtka w misce i dodaj cukier. Energicznie ubijaj, aż masa zbieleje.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 4Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i mąką kukurydzianą. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 5Stale mieszaj drewnianą łyżką, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Ten etap zajmuje około 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia, przykrywając folią spożywczą bezpośrednio na kremie, aby zapobiec tworzeniu się skórki.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 6Wyjmij ciasto brioche z lodówki i rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 7Rozłóż zimny krem budyniowy na wierzchu, pozostawiając margines. Następnie posyp wiórkami czekoladowymi.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 8Zwiń ciasto brioche w rulon, a następnie pokrój na kawałki o długości około 4 cm.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 9Ułóż kawałki w wysmarowanej masłem formie, dociskając je tak, aby wszystkie pasowały do siebie. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 10Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Chińska brioszka z kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi - Przygotowanie krok 11A teraz twoja chińska brioszka jest gotowa!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: typ 45 lub mąka owsiana.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: