Chińska brioszka wypełniona kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi
Aby uzyskać wilgotną przekąskę, wybierz chińską brioszkę! Łatwiejsza do zrobienia niż mogłoby się wydawać, a jej nadzienie z kremu waniliowego i wiórki czekoladowe sprawiają, że nie można się jej oprzeć. Jak zwykle, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez przepis :-) Znane również jako "Schneckenkuchen" (niemieckie pochodzenie!), to ciasto ze ślimakami może mieć zmienione nadzienie w zależności od upodobań. Można na przykład użyć rodzynek, kawałków pistacji lub ekstraktu z kawy. Dla przypomnienia, ta brioszka nie ma nic wspólnego z Chińczykami. Pierwszy francuski importer po prostu nie potrafił wymówić niemieckiej nazwy tego przepisu. Myślał, że jest chińska! Tak powstała bardziej popularna nazwa :-)
Składniki
Na brioszkę :
Dla crème pâtissière :
Materiały
- Robot kuchenny lub mikser
Przygotowanie
- Brioszka :
Umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko w misce robota kuchennego. Wyrabiać ciasto przez około 4 minuty. - Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostawić do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów. Schłodzić przez 1 godzinę.
- Krem do ciasta:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z przepołowioną laską wanilii. W międzyczasie umieścić żółtka w misce i dodać cukier. Energicznie ubijać, aż masa zbieleje. - Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i mąką kukurydzianą. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
- Stale mieszaj drewnianą łyżką, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Ten etap zajmuje około 10 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia, przykrywając folią spożywczą bezpośrednio przed kremem, aby zapobiec tworzeniu się skórki.
- Wyjąć ciasto brioche z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformować prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm.
- Rozłóż zimny crème pâtissière na wierzchu, pozostawiając margines. Następnie posypać wiórkami czekoladowymi.
- Rozwałkuj ciasto na brioszkę, a następnie pokrój je na kawałki o długości około 4 cm.
- Ułóż kawałki w wysmarowanej masłem formie, dociskając je tak, aby wszystkie pasowały do siebie. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
- Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz twój chiński jest gotowy!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: typ 45 lub mąka owsiana.