Chleb boży
zagłosuj teraz
Znane jako chleb Boży, jeśli są duże lub małe, a takie są. Muszę powiedzieć, że nie ma nic lepszego niż zjedzenie takiej słodkości, zrobionej przez nas bez barwników i konserwantów. Niczym nie ustępowały tym cukierniczym. Ciasto było super puszyste i pyszne!!! Przepis do powtórzenia bez wątpienia.
Składniki
11
Ciasto:
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania20 min
- Mleko podgrzać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać i dodać margarynę. Odstawić na bok.
Umieść resztę składników w misce miksera i dodaj mleko.
Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. - Pozostawić do wyrośnięcia w misce i przykryć folią spożywczą.
Gdy ciasto wyrośnie, przenieś je na blat posypany mąką i dodawaj więcej mąki, wyrabiając ciasto tak długo, aż będzie odklejać się od rąk i blatu. - Uformuj kulki (tej samej wielkości) i umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować polewę:
Włożyć kokos do miski, dodać wodę i margarynę i wymieszać. Następnie dodać cukier i 2 lekko ubite jajka. Jeśli polewa będzie zbyt miękka, dodaj trochę więcej kokosu, aby uzyskać konsystencję widoczną na filmie. - Po wyrośnięciu kulek posmaruj je roztrzepanym jajkiem i za pomocą łyżki lub rąk nałóż na nie porcję masy kokosowej.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
I już można się nimi delektować.
Obserwacje
Drożdże: Użyłam drożdży marki fermipan. Jeśli używasz innego rodzaju drożdży piekarskich, musisz dostosować ich ilość do 600 g mąki.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!