Chleb boży

zagłosuj teraz
Przekąski
11 porcji
średnie
3 h 35 m

Znane jako chleb Boży, jeśli są duże lub małe, a takie są. Muszę powiedzieć, że nie ma nic lepszego niż zjedzenie takiej słodkości, zrobionej przez nas bez barwników i konserwantów. Niczym nie ustępowały tym cukierniczym. Ciasto było super puszyste i pyszne!!! Przepis do powtórzenia bez wątpienia.


Składniki

11

Ciasto:


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania20 min

  • Mleko podgrzać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać i dodać margarynę. Odstawić na bok.
    Umieść resztę składników w misce miksera i dodaj mleko.
    Wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
  • Pozostawić do wyrośnięcia w misce i przykryć folią spożywczą.
    Gdy ciasto wyrośnie, przenieś je na blat posypany mąką i dodawaj więcej mąki, wyrabiając ciasto tak długo, aż będzie odklejać się od rąk i blatu.
  • Uformuj kulki (tej samej wielkości) i umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

    W tym czasie przygotować polewę:
    Włożyć kokos do miski, dodać wodę i margarynę i wymieszać. Następnie dodać cukier i 2 lekko ubite jajka. Jeśli polewa będzie zbyt miękka, dodaj trochę więcej kokosu, aby uzyskać konsystencję widoczną na filmie.
  • Po wyrośnięciu kulek posmaruj je roztrzepanym jajkiem i za pomocą łyżki lub rąk nałóż na nie porcję masy kokosowej.
  • Chleb Boży - Przygotowanie krok 5Piec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
    I już można się nimi delektować.

Obserwacje

Drożdże: Użyłam drożdży marki fermipan. Jeśli używasz innego rodzaju drożdży piekarskich, musisz dostosować ich ilość do 600 g mąki.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+