Ciastka z masłem orzechowym - bez dodatku cukru
Uwielbiam małe chrupiące ciasteczka jako dodatek do kawy na koniec posiłku :-) Jestem również fanką masła orzechowego, więc wypróbowanie przepisu na herbatniki, który zawiera ten pyszny smak, było oczywiste! Nie chciałam jednak rezygnować z 200 składników... równie dobrze, tutaj użyłam tylko 3 (no, 4, jeśli liczyć wodę ;-) ). Płatki owsiane (dla mnie bezglutenowe), purée orzechowe i sos jabłkowy! Naturalny sposób na osłodzenie tego przepisu, który jest również wegański i bezglutenowy :-)
Składniki
Przygotowanie
- Umieść płatki owsiane w blenderze i zmiksuj na proszek.
- Dodaj masło orzechowe + mus jabłkowy + wodę i zmiksuj na pastę.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Za pomocą łyżeczki nabrać trochę ciasta, rozwałkować je w dłoniach i umieścić na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. - Powtarzaj tę czynność do momentu, aż zabraknie pasty.
Gdy wszystkie kulki zostaną ułożone na blasze do pieczenia, spłaszcz je widelcem, tworząc pionową, a następnie poziomą kratkę. - Gotować przez około 10 minut.
Obserwacje
Wiórki czekoladowe: można dodać, ponieważ czekolada doskonale komponuje się z puree orzechowym :-) Nie wahaj się dodać również kakao w proszku i nie zapomnij dodać odrobiny wody, aby masa nie była zbyt gęsta.
Wanilia: lubię od czasu do czasu dodać odrobinę płynnej wanilii :-)