Czekoladowe ciastka tygrysie - chrupiący ganache
zagłosuj teraz
Znasz klasyczne financiers, ale czy kiedykolwiek próbowałeś wersji tygrysiej? Tak samo wilgotne, tym razem są wypełnione wiórkami czekoladowymi... i ganache! Wyjątkowo smaczne połączenie, które będzie idealne do herbaty lub kawy na koniec posiłku. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku poniżej ↓ ↓
Składniki
6
Finansiści :
Chrupiący ganache :
Szacowany koszt: 2.87Euros€ (0.48€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania15 min
- Przygotować beurre noisette: Roztopić masło w rondelku i pozostawić do zrumienienia.
- Zdjąć z ognia, gdy masło zacznie pachnieć orzechami i nabierze koloru. Przecedzić przez sito i pozostawić do ostygnięcia do 40°C (temperatura pokojowa).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj mąkę, proszek migdałowy i cukier puder. Dodaj białka i dobrze wymieszaj.
- Dodaj masło z orzechów laskowych i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj do ciasta wiórki czekoladowe.
- Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy do savarin lub mini formy do kouglof. Wstawić do piekarnika na 15-18 minut w temperaturze 180°C.
- Wyjmij tygrysy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Włóż śmietankę do mikrofalówki na 30 sekund.
- Wlej gorącą śmietankę do kawałków czekolady i mieszaj, aż uzyskasz gładki ganache. Dodaj masło i dobrze wymieszaj.
- Wyjąć tygrysy z formy i wypełnić chrupiącymi perełkami. Przykryć ciepłym ganache. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej lub schłodzić przez 15 minut.
- Teraz tygrysy są gotowe! Zjedz je od razu, aby pozostały chrupiące ;-)
Obserwacje
Możesz zrobić to ciasto bez dodawania ganache lub chrupiących perełek.
Możesz włożyć financiers do lodówki na maksymalnie 15 minut po ich napełnieniu, aby ganache szybciej zastygł. Powinien pozostać płynny.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!