Halloweenowe kruche ciasteczka molang
zagłosuj teraz
Smaczne małe ciasteczka Molang, tak słodkie, że nie odważysz się ich zjeść!
Składniki
8
Ciasto kruche :
Na polewę:
Szacowany koszt: 1.72Euros€ (0.22€/porcja)
Materiały
- Szablony Molang
- Torebka na ciasto
- Drewniane szpikulce
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Czas oczekiwania3 h
Gotowania12 min
- W misce wymieszaj cukier i miękkie masło. Gdy mieszanina utworzy mus, dodać jedno jajko. Dobrze wymieszać.
- Dodawaj mąkę po trochu i mieszaj, aż uzyskasz ciasto. Uformuj ciasto w kulę i umieść w folii spożywczej w lodówce na godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto na grubość jednego centymetra. Umieść szablony na wierzchu i wytnij kształty.
- Odklej kształty i umieść je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Schładzać przez 10 do 15 minut. Następnie włóż je do piekarnika na 12 minut w temperaturze 180°C.
- Aby udekorować kruche ciasto, musi ono całkowicie ostygnąć. Przygotuj lukier. Wymieszaj jedno białko jaja, aż się spieni. Dodawaj stopniowo cukier puder. Tekstura powinna przypominać pastę do zębów.
- Podziel tę mieszaninę, aby uzyskać różne kolory. W przypadku koloru białego, mieszaninę należy pozostawić bez zmian.
- Po wypełnieniu brzegów kruchego ciasta lukrem, należy dodać do niego kilka kropel wody.
- Aby balon był pomarańczowy, dodaj 3 krople pomarańczowego barwnika spożywczego. Aby nadać balonowi kolor dyni, dodaj 3 krople pomarańczowego barwnika spożywczego. Aby nadać balonowi kolor oczu, dodaj kroplę czarnego barwnika spożywczego.
- Dodaj jeszcze 2 krople czarnego barwnika spożywczego do oczu i konturów Molang. Użyj rękawa cukierniczego do oblodzenia ciasta kruchego.
- Pozostawić kruche ciasto do wyschnięcia pomiędzy kolejnymi warstwami lukru. Użyj drewnianych szpikulców do rozprowadzenia lukru. Przebij wszelkie pęcherzyki, które utworzą się na wierzchu.
- A teraz twój Molang shortbread jest gotowy na Halloween!
Obserwacje
Na polewę:
Przepis na lukier dotyczy konturów kruchego ciasta i detali.
Aby przygotować lukier, który wypełni kontury, dodaj kilka kropli wody, aby lukier był mniej pastowaty i nieco bardziej płynny.
Użyj drewnianego szpikulca do rozprowadzenia lukru.
Pozostawlukier do wyschnięcia przed ponownym narysowaniem.
Po zakończeniu lukrowania kruchego ciasta nie zapomnij przekłuć bąbelków przed pozostawieniem kruchego ciasta do wyschnięcia.
Możesz użyć worka do szprycowania z cienką końcówką lub bez końcówki: odetnij worek przy końcówce, aby utworzyć mały otwór o średnicy około 2 mm.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!