Herbatniki spritz na przekąskę
Masz ochotę na rozpływające się w ustach kruche ciasteczka na przekąskę? Wypróbuj nasz domowy Spritz! Przepis, który przeniesie Cię prosto do dzieciństwa. A ponieważ nie mogliśmy się zdecydować, postanowiliśmy zrobić je w wersji zwykłej, z mleczną i ciemną czekoladą. Idealna okazja, aby zadowolić całą rodzinę :-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku dla tego przepisu, który został przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef! W formie pisemnej lub wideo, wybór należy do Ciebie!
Składniki
Materiały
- 1 robot kuchenny (lub 1 mikser)
- 1 woreczek do ciasta
- 1 worek do ciasta o średnicy 8 mm (można użyć większego)
- 1 blacha do pieczenia z otworami
Przygotowanie
- Ubij masło na kremową masę. Dodaj sól, białko jaja, ekstrakt waniliowy i cukier puder i dobrze wymieszaj.
- Dodaj mąkę i ubijaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Przenieś ciasto do miski i umieść w kuchence mikrofalowej na 15 sekund, aby lekko zmiękło.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką 8 mm. Uformować ciastka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Piec ciastka przez 12 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć ciastka i pozostawić do ostygnięcia.
- Rozpuść czekoladę i zanurz w niej połowę herbatników. Pozostaw czekoladę do wyschnięcia, kładąc herbatniki na zimnej blasze do pieczenia, a następnie włóż blachę do lodówki.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Przed włożeniem ciasta do kuchenki mikrofalowej można wykonać test: jeśli ciasto jest zbyt zwarte, należy je podgrzać, a będzie łatwiejsze w użyciu.
Ciastka można uformować w literę "S" lub "W", albo w literę "O" lub "I" (znacznie łatwiejsze do formowania!).
Jeśli chcesz, możesz użyć większej końcówki.