Herbatniki spritz na przekąskę

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
średnie
57 min

Masz ochotę na rozpływające się w ustach kruche ciasteczka na przekąskę? Wypróbuj nasz domowy Spritz! Przepis, który przeniesie Cię prosto do dzieciństwa. A ponieważ nie mogliśmy się zdecydować, postanowiliśmy zrobić je w wersji zwykłej, z mleczną i ciemną czekoladą. Idealna okazja, aby zadowolić całą rodzinę :-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku dla tego przepisu, który został przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef! W formie pisemnej lub wideo, wybór należy do Ciebie!


Składniki

6
Szacowany koszt: 2.92 (0.49€/porcja)

Materiały

  • 1 robot kuchenny (lub 1 mikser)
  • 1 woreczek do ciasta
  • 1 worek do ciasta o średnicy 8 mm (można użyć większego)
  • 1 blacha do pieczenia z otworami

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania12 min

  • Herbatniki Spritz na przekąskę - Przygotowanie krok 1Ubij masło na kremową masę. Dodaj sól, białko jaja, ekstrakt waniliowy i cukier puder i dobrze wymieszaj.
  • Herbatniki Spritz na przekąskę - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę i ubijaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Przenieś ciasto do miski i umieść w kuchence mikrofalowej na 15 sekund, aby lekko zmiękło.
  • Herbatniki Spritz na przekąskę - Przygotowanie krok 3Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką 8 mm. Uformować ciastka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Herbatniki Spritz na przekąskę - Przygotowanie krok 4Piec ciastka przez 12 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć ciastka i pozostawić do ostygnięcia.
  • Herbatniki Spritz na przekąskę - Przygotowanie krok 5Rozpuść czekoladę i zanurz w niej połowę herbatników. Pozostaw czekoladę do wyschnięcia, kładąc herbatniki na zimnej blasze do pieczenia, a następnie włóż blachę do lodówki.
  • Herbatniki Spritz na przekąskę - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Obserwacje

Przed włożeniem ciasta do kuchenki mikrofalowej można wykonać test: jeśli ciasto jest zbyt zwarte, należy je podgrzać, a będzie łatwiejsze w użyciu.

Ciastka można uformować w literę "S" lub "W", albo w literę "O" lub "I" (znacznie łatwiejsze do formowania!).

Jeśli chcesz, możesz użyć większej końcówki.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+