Kruche ciasteczka na choinkę

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
łatwe
1 h 35 m

Czym byłby okres świąteczny bez małych chrupiących ciasteczek do skubania? Dziś przedstawiamy okrągłe kruche ciasteczka udekorowane słodyczami w kształcie choinki :-) Ten przepis będzie bardzo łatwy do odtworzenia z dziećmi i zapewni im mnóstwo zabawy (zwłaszcza na etapie ugniatania ;-) ). Postępuj zgodnie z prostymi krokami, aby przygotować te kruche ciasteczka, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień, zdjęć i wideo poniżej. I nie wahaj się urozmaicić dekoracji, układając kolorowe cukierki w inne kształty ;-)


Składniki

8

Materiały

  • 1 wykrawacz do ciasta o średnicy 7 cm
  • 1 mikser do ciasta wyposażony w folię
  • folią spożywczą
  • Wałek do ciasta
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h 10 m
Gotowania10 min

  • Kruche ciasteczka na choinkę - Przygotowanie krok 1Wymieszaj cukier i masło do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę.
  • Kruche ciasteczka na choinkę - Przygotowanie krok 2Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane, posyp powierzchnię roboczą mąką i uformuj z niego kulę. Zgnieść kulę i umieścić w folii spożywczej w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
  • Kruche ciasteczka na choinkę - Przygotowanie krok 3Posyp powierzchnię roboczą mąką, a następnie rozwałkuj ciasto za pomocą wałka do ciasta. Za pomocą okrągłej foremki wyciąć kółka o średnicy 7 cm i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kruche ciasteczka na choinkę - Przygotowanie krok 4Zacznij od utworzenia gwiazdy drzewa: umieść żółte cukierki na górze. Uformuj gałęzie: umieść zielone cukierki. Uformuj pień: umieść brązowe cukierki na górze. Gdy drzewo będzie gotowe, dociśnij cukierki.
  • Kruche ciasteczka na choinkę - Przygotowanie krok 5Schłodzić ciasto przez 10-12 minut, a następnie piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Kruche ciasteczka na choinkę - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+