Kruche ciasteczka na choinkę
zagłosuj teraz
Czym byłby okres świąteczny bez małych chrupiących ciasteczek do skubania? Dziś przedstawiamy okrągłe kruche ciasteczka udekorowane słodyczami w kształcie choinki :-) Ten przepis będzie bardzo łatwy do odtworzenia z dziećmi i zapewni im mnóstwo zabawy (zwłaszcza na etapie ugniatania ;-) ). Postępuj zgodnie z prostymi krokami, aby przygotować te kruche ciasteczka, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień, zdjęć i wideo poniżej. I nie wahaj się urozmaicić dekoracji, układając kolorowe cukierki w inne kształty ;-)
Składniki
8
Materiały
- 1 wykrawacz do ciasta o średnicy 7 cm
- 1 mikser do ciasta wyposażony w folię
- folią spożywczą
- Wałek do ciasta
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h 10 m
Gotowania10 min
- Wymieszaj cukier i masło do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę.
- Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane, posyp powierzchnię roboczą mąką i uformuj z niego kulę. Zgnieść kulę i umieścić w folii spożywczej w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
- Posyp powierzchnię roboczą mąką, a następnie rozwałkuj ciasto za pomocą wałka do ciasta. Za pomocą okrągłej foremki wyciąć kółka o średnicy 7 cm i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zacznij od utworzenia gwiazdy drzewa: umieść żółte cukierki na górze. Uformuj gałęzie: umieść zielone cukierki. Uformuj pień: umieść brązowe cukierki na górze. Gdy drzewo będzie gotowe, dociśnij cukierki.
- Schłodzić ciasto przez 10-12 minut, a następnie piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- Wszystko gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!