Mini bułeczki truskawkowe, różowe pantery
zagłosuj teraz
W Ptitchef uwielbiamy bułeczki deserowe tak bardzo, że postanowiliśmy powrócić do przepisu w wersji indywidualnej :-) O smaku truskawkowym i pokryte kolorowym lukrem domowej roboty, te małe różowe pantery zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealne na przekąskę ze szklanką mleka lub gorącej czekolady :-)
Składniki
9
Ciasto biszkoptowe:
Krem:
Lukier:
Szacowany koszt: 2.5Euros€ (0.28€/porcja)
Materiały
- Trzepaczka elektryczna
- Siatka
- Papier do pieczenia
- Woreczek do ciasta
- Forma do biszkoptu (28 x 35 cm)
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania12 min
Ciasto biszkoptowe:
Umieścić jajka, sól, cukier i płynną wanilię w misce miksera. Ubijać na pełnych obrotach przez 5 minut: masa powinna podwoić swoją objętość.Przesiej mąkę na jajka i delikatnie ją wmieszaj, nie "zgniatając" jajek. Upewnij się, że dotarłeś do dna, ponieważ mąka opadnie na dno.
Masę wylać na blaszkę biszkoptową i wygładzić wierzch. Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
Tuż po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i przyciąć brzegi. Pokrój prostokąt na 9 równych części. Umieścić każdy kawałek na małym kawałku papieru do pieczenia i ciasno zwinąć.
Następnie zawiń je w folię spożywczą, aby pozostały na swoim miejscu. Pozostawić do ostygnięcia podczas przygotowywania kremu.
Krem:
Umieść mascarpone, zimną śmietankę i cukier w misce. Ubijać do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Dodać dżem truskawkowy i dobrze wymieszać.Rozwiń kawałki biszkoptu i nałóż 1 do 2 łyżeczek kremu.
Zwinąć biszkopty luźno, aby krem się nie rozlał, i umieścić je na drucianym stojaku, umieszczonym na tacy.
Lukier:
Cukier puder wymieszać z mlekiem, następnie dodać barwnik spożywczy według pożądanego koloru.Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż lukier na każdą małą bułeczkę. Lukier będzie stopniowo rozprowadzał się po bułce.
Dopasuj lukier tak, aby pokrył całą bułkę. Odstawić na co najmniej 15 minut, aby lukier zastygł.
Teraz mini bułeczki z truskawkami są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!