Mini bułeczki truskawkowe, pink panthers
zagłosuj teraz
W Ptitchef uwielbiamy bułeczki deserowe tak bardzo, że postanowiliśmy powrócić do przepisu w wersji indywidualnej :-) O smaku truskawkowym i pokryte kolorowym lukrem domowej roboty, te małe różowe pantery zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealne na przekąskę ze szklanką mleka lub gorącej czekolady :-)
Składniki
9
Ciasto biszkoptowe:
Krem :
Lukier:
Szacowany koszt: 2.5Euros€ (0.28€/porcja)
Materiały
- Trzepaczka elektryczna
- Siatka
- Papier do pieczenia
- Woreczek do ciasta
- Forma do biszkoptu (28 x 35 cm)
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania12 min
- Ciasto biszkoptowe :
Umieścić jajka, sól, cukier i płynną wanilię w misce miksera. Ubijać na pełnych obrotach przez 5 minut: masa powinna podwoić swoją objętość. - Przesiej mąkę na jajka i delikatnie ją wmieszaj, nie "zgniatając" jajek. Upewnij się, że dotarłeś do dna jajek, ponieważ mąka opadnie na dno.
- Masę wylać na blaszkę biszkoptową i wygładzić wierzch. Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
- Tuż po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i przyciąć brzegi. Pokrój prostokąt na 9 równych części. Umieścić każdy kawałek na małym kawałku papieru do pieczenia i ciasno zwinąć.
- Następnie zawiń je w folię spożywczą, aby pozostały na swoim miejscu. Pozostawić do ostygnięcia podczas przygotowywania kremu.
- Krem:
Umieść mascarpone, zimną śmietankę i cukier w misce. Ubijać do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Dodać dżem truskawkowy i dobrze wymieszać. - Rozwiń kawałki biszkoptu i nałóż 1 do 2 łyżeczek kremu.
- Zwinąć biszkopty luźno, aby krem się nie rozlał, i umieścić je na drucianym stojaku, umieszczonym na tacy.
- Lukier:
Cukier puder wymieszać z mlekiem, następnie dodać barwnik spożywczy według pożądanego koloru. - Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż lukier na każdą małą bułeczkę. Lukier będzie stopniowo rozprowadzał się po bułce.
- Dopasuj lukier tak, aby pokrył całą bułkę. Odstawić na co najmniej 15 minut, aby lukier zastygł.
- Teraz mini bułeczki z truskawkami są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!