Morelowe clafoutis
zagłosuj teraz
Do następnego clafoutis zastąp tradycyjne wiśnie morelami! Jest to bardzo łatwe do zrobienia i pozwoli w pełni wykorzystać te letnie owoce na deser :-) Dodaj kilka prażonych migdałów dla jeszcze większej pyszności i gotowe! Krok po kroku wyjaśnimy, jak zrobić to clafoutis na zdjęciach, na piśmie, a także na wideo (do znalezienia na końcu :-) ).
Składniki
6
Szacowany koszt: 6.74Euros€ (1.12€/porcja)
Materiały
- Forma o średnicy 24 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania40 min
- Prażyć migdały na rozgrzanej patelni, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
- Umyj morele, przekrój je na pół i umieść w wysmarowanej masłem i posypanej mąką formie.
- Wymieszać jajka, mleko i wanilię.
Osobno wymieszać proszek migdałowy, mąkę i 90 g brązowego cukru.
Wymieszaj oba składniki razem. - Roztop masło i dodaj do ciasta. Wylać masę na morele.
- Posypać pozostałym brązowym cukrem, posypać prażonymi migdałami i piec przez 30 - 35 minut w temperaturze 180°C.
- Wszystko gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!