Morelowe clafoutis

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
1 h 10 m

Do następnego clafoutis zastąp tradycyjne wiśnie morelami! Jest to bardzo łatwe do zrobienia i pozwoli w pełni wykorzystać te letnie owoce na deser :-) Dodaj kilka prażonych migdałów dla jeszcze większej pyszności i gotowe! Krok po kroku wyjaśnimy, jak zrobić to clafoutis na zdjęciach, na piśmie, a także na wideo (do znalezienia na końcu :-) ).


Składniki

6
Szacowany koszt: 6.74 (1.12€/porcja)

Materiały

  • Forma o średnicy 24 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania40 min

  • Morelowe clafoutis - Przygotowanie krok 1Prażyć migdały na rozgrzanej patelni, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
  • Morelowe clafoutis - Przygotowanie krok 2Umyj morele, przekrój je na pół i umieść w wysmarowanej masłem i posypanej mąką formie.
  • Morelowe clafoutis - Przygotowanie krok 3Wymieszać jajka, mleko i wanilię.
    Osobno wymieszać proszek migdałowy, mąkę i 90 g brązowego cukru.
    Wymieszaj oba składniki razem.
  • Morelowe clafoutis - Przygotowanie krok 4Roztop masło i dodaj do ciasta. Wylać masę na morele.
  • Morelowe clafoutis - Przygotowanie krok 5Posypać pozostałym brązowym cukrem, posypać prażonymi migdałami i piec przez 30 - 35 minut w temperaturze 180°C.
  • Morelowe clafoutis - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+