Oranais, przepis krok po kroku
zagłosuj teraz
Dziś mówimy o mieszance ciasta francuskiego, kremu i moreli w syropie... ORANAIS! Ciasto znane również pod wieloma innymi nazwami: "abricotine", "lunettes aux abricots" lub "croissant aux abricots". Ten łatwy w przygotowaniu przepis jest idealny na śniadania, brunche, desery i przekąski. Dzięki prostocie tego przepisu i naszym objaśnieniom krok po kroku, nie wahaj się zrobić tych domowych Oranais ze swoimi dziećmi!
Składniki
4
Krem do ciasta :
Szacowany koszt: 3.45Euros€ (0.86€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania20 min
- Krem do ciasta:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
Ubij żółtko z cukrem, aż masa będzie biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść ją z powrotem na patelni.
- Zagęszczać na średnim ogniu, stale mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i zafoliować krem (plastikowa folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Pozostawić do ostygnięcia.
- Pokroić ciasto francuskie na 4 prostokąty tej samej wielkości. Każdy trójkąt posmarować ukośnie odrobiną zimnego kremu.
- Umieść 3 połówki moreli na cieście. Następnie złożyć 2 końce ciasta nad morelami.
- Każdy oranż posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem pudrem.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz twoje Oranais są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!