Oranais, przepis krok po kroku

zagłosuj teraz
Przekąski
4 porcji
łatwe
50 min

Dziś mówimy o mieszance ciasta francuskiego, kremu i moreli w syropie... ORANAIS! Ciasto znane również pod wieloma innymi nazwami: "abricotine", "lunettes aux abricots" lub "croissant aux abricots". Ten łatwy w przygotowaniu przepis jest idealny na śniadania, brunche, desery i przekąski. Dzięki prostocie tego przepisu i naszym objaśnieniom krok po kroku, nie wahaj się zrobić tych domowych Oranais ze swoimi dziećmi!


Składniki

4

Krem do ciasta :

Szacowany koszt: 3.45 (0.86€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania20 min

  • Oranais, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 1Krem do ciasta:
    Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
    Ubij żółtko z cukrem, aż masa będzie biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
  • Oranais, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 2Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść ją z powrotem na patelni.
  • Oranais, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 3Zagęszczać na średnim ogniu, stale mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i zafoliować krem (plastikowa folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Pozostawić do ostygnięcia.
  • Oranais, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 4Pokroić ciasto francuskie na 4 prostokąty tej samej wielkości. Każdy trójkąt posmarować ukośnie odrobiną zimnego kremu.
  • Oranais, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 5Umieść 3 połówki moreli na cieście. Następnie złożyć 2 końce ciasta nad morelami.
  • Oranais, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 6Każdy oranż posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem pudrem.
  • Oranais, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 7Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Oranais, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 8A teraz twoje Oranais są gotowe!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+