Rogaliki jabłkowe z kremem z orzechów laskowych na święto trzech króli
W tym roku na Święto Trzech Króli chcieliśmy zrobić indywidualne galette. Użyliśmy więc ciasta francuskiego, aby nasze galette frangipane wyglądały jak jabłkowe rogaliki :-) Aby dodać odrobinę pyszności, zastąpiliśmy krem migdałowy kremem z orzechów laskowych. Spróbuj tego super łatwego deseru, nie będziesz rozczarowany!
Składniki
Krem z orzechów laskowych :
Złocenie :
Materiały
- 1 miska / nóż o średnicy 12 cm
- 1 nóż
- 1 wałek do ciasta
- 1 trzepaczka
- 1 pędzel do ciasta
Przygotowanie
Przygotować krem z orzechów laskowych:
Wymieszać cukier i proszek z orzechów laskowych. Dodać miękkie masło i jajko, a następnie dobrze wymieszać. Odstawić na bok.Przygotuj jabłka:
Umyj, obierz i pokrój jabłka na małe kawałki. Roztop masło na rozgrzanej patelni i dodaj kawałki jabłek.Dodaj brązowy cukier i smaż jabłka przez około 5 minut. Odstawić na bok.
Rozwiń ciasto francuskie i wytnij 4 okręgi o średnicy 12 cm za pomocą noża i miski lub foremki do ciastek. Jeśli chcesz, możesz użyć skrawków i rozwałkować je, aby uformować jeszcze dwa okręgi.
Rozwałkuj kółka, aby nadać im owalny kształt. Umieść łyżkę kremu z orzechów laskowych po jednej stronie i łyżkę jabłek po drugiej.
Złóż rogaliki i zamknij. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i schłódź przez 1 godzinę.
Narysuj wzór na rogalikach i ponownie posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Posyp brązowym cukrem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut (z termoobiegiem).
A teraz jabłkowo-orzechowe rogaliki z kremem są gotowe!
Obserwacje
Czego mogę użyć zamiast proszku z orzechów laskowych?
Proszek z orzechów laskowych można zastąpić proszkiem migdałowym lub pistacjowym.
Jak zrobić domowy proszek z orzechów laskowych?
To bardzo proste! Wszystko, co musisz zrobić, to zmiksować orzechy laskowe na proszek. Uważaj, aby nie zmiksować ich zbyt mocno, ponieważ mieszanina zamieni się w pastę. To łatwe, szybkie i ekonomiczne rozwiązanie pozwoli ci nawet tworzyć mieszanki orzechów, jeśli chcesz.
Czego mogę użyć zamiast jabłek?
Jabłka można zastąpić gruszkami.
Czy mogę zamrozić te ciasta francuskie?
Tak, można je zamrozić przed lub po ugotowaniu.