Tartaletki z karmelem i czekoladą
zagłosuj teraz
Zakończ posiłek w dobrym stylu tymi pysznymi małymi tartaletkami! Zwycięskie połączenie smaków: czekolady i solonego masła karmelowego :-) Prawdziwy przysmak do herbaty/kawy na deser lub popołudniową przekąskę. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować te tarty, korzystając z naszych pisemnych objaśnień, zdjęć i filmów. I nie wahaj się powiedzieć nam w komentarzach, co myślisz o tym przepisie ;-)
Składniki
8
Karmel :
Szacowany koszt: 3.09Euros€ (0.39€/porcja)
Materiały
- Metalowa forma do muffinów
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania25 min
- Rozwałkuj kruche ciasto i wytnij kółka za pomocą foremki do ciastek. Umieścić na talerzu i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Karmel:
Umieść cukier w rondelku na średnim ogniu. Pozwól mu się stopić i skarmelizować, od czasu do czasu mieszając patelnią. - Gdy karmel się uformuje, dodaj masło na raz (uważaj na rozpryski!). Nie zwlekaj zbyt długo z dodaniem masła, aby nie przypalić karmelu. Dobrze wymieszać.
- Dodaj śmietanę, uważając, aby się nie rozprysnęła, i mieszaj, aż karmel się rozpuści. Pozostawić do zagotowania, a następnie zagęszczać przez około dziesięć minut, stale mieszając. Karmel będzie nadal stosunkowo płynny, ale nie martw się, stwardnieje, gdy ostygnie. Pozostawić do ostygnięcia.
- Umieść krążki ciasta kruchego w foremkach do muffinów odwróconych do góry dnem (nie jest konieczne smarowanie foremek masłem).
- Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.
- Wypełnij je karmelem (jeśli za bardzo stwardniał, włóż go do mikrofalówki na kilka sekund, aby trochę się rozpuścił). Schłodzić tartaletki przez 1 godzinę.
- Rozpuść czekoladę, a następnie nałóż niewielką ilość na każdą tartaletkę i przechyl je, aby równomiernie rozprowadzić czekoladę.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby czekolada stwardniała. - Czekoladowo-karmelowe tarty są już gotowe!
Obserwacje
Nie masz solonego masła? Użyj zwykłego miękkiego masła i dodaj łyżeczkę soli.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!