Tradycyjne gofry z liège
Aby przygotować deser lub przekąskę w belgijskim stylu, wybierz gofry Liège! Jeszcze bardziej chrupiące i karmelizowane niż tradycyjne gofry, są nadal łatwe do zrobienia, zwłaszcza z tym przepisem krok po kroku! Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, dodaj bitą śmietanę, coulis czekoladowe lub gałkę lodów waniliowych. Młodsi i starsi nie będą mogli się oprzeć!
Składniki
Na 12 gofrów :
Materiały
- Gofrownica
- Robot kuchenny lub mikser
Przygotowanie
- Umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko w misce robota kuchennego. Ugniataj przez około 4 minuty.
- Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostawić do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów. Schłodzić przez 1 godzinę.
- Gdy ciasto się napuszy, dodać cukier perlisty i szybko zagnieść, aby włączyć go do ciasta.
Z ciasta uformować kulki o wadze 100 g. - Posmaruj gofrownicę olejem i rozgrzej ją. Umieść kulkę ciasta z każdej strony, a następnie dociśnij gofrownicę.
- Gotować przez 4 minuty, a następnie wyjąć gofry.
- Teraz gofry z Liège są gotowe!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
MÄ…ka: typ 45 lub mÄ…ka owsiana.