Tradycyjne gofry z liège

zagłosuj teraz
Przekąski
12 porcji
średnie
2 h 4 m

Aby przygotować deser lub przekąskę w belgijskim stylu, wybierz gofry Liège! Jeszcze bardziej chrupiące i karmelizowane niż tradycyjne gofry, są nadal łatwe do zrobienia, zwłaszcza z tym przepisem krok po kroku! Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, dodaj bitą śmietanę, coulis czekoladowe lub gałkę lodów waniliowych. Młodsi i starsi nie będą mogli się oprzeć!


Składniki

12

Na 12 gofrów :

Szacowany koszt: 3.23 (0.27€/porcja)

Materiały

  • Gofrownica
  • Robot kuchenny lub mikser

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania4 min

  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko w misce robota kuchennego. Ugniataj przez około 4 minuty.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 2Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostawić do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów. Schłodzić przez 1 godzinę.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 3Gdy ciasto się napuszy, dodać cukier perlisty i szybko zagnieść, aby włączyć go do ciasta.
    Z ciasta uformować kulki o wadze 100 g.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 4Posmaruj gofrownicę olejem i rozgrzej ją. Umieść kulkę ciasta z każdej strony, a następnie dociśnij gofrownicę.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 5Gotować przez 4 minuty, a następnie wyjąć gofry.
  • Teraz gofry z Liège są gotowe!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: typ 45 lub mąka owsiana.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+