Tradycyjne gofry z liège

zagłosuj teraz
Przekąski
12 porcji
średnie
2 h 4 m

Aby przygotować deser lub przekąskę w belgijskim stylu, wybierz gofry Liège! Jeszcze bardziej chrupiące i karmelizowane niż tradycyjne gofry, są nadal łatwe do zrobienia, zwłaszcza z tym przepisem krok po kroku! Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, dodaj bitą śmietanę, coulis czekoladowe lub gałkę lodów waniliowych. Młodsi i starsi nie będą mogli się oprzeć!

Składniki

12

Na 12 gofrów :

Materiały

  • Gofrownica
  • Robot kuchenny lub mikser

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania4 min
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę, drożdże, cukier, jajka i mleko w misce robota kuchennego. Ugniataj przez około 4 minuty.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 2Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostaw do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów. Schłodzić przez 1 godzinę.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 3Gdy ciasto się napuszy, dodaj cukier perlisty i szybko zagnieć, aby dobrze go włączyć do ciasta.
    Z ciasta uformuj kulki o wadze 100 g.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 4Posmaruj gofrownicę olejem i rozgrzej ją. Umieść kulkę ciasta z każdej strony, a następnie dociśnij gofrownicę.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 5Gotuj przez 4 minuty, a następnie wyjmij gofry.
  • I oto, gofry z Liège są gotowe!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: typ 45 lub mąka owsiana.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: