Tradycyjne gofry z liège
zagłosuj teraz
Aby przygotować deser lub przekąskę w belgijskim stylu, wybierz gofry Liège! Jeszcze bardziej chrupiące i karmelizowane niż tradycyjne gofry, są nadal łatwe do zrobienia, zwłaszcza z tym przepisem krok po kroku! Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, dodaj bitą śmietanę, coulis czekoladowe lub gałkę lodów waniliowych. Młodsi i starsi nie będą mogli się oprzeć!
Składniki
12
Na 12 gofrów :
Szacowany koszt: 3.23Euros€ (0.27€/porcja)
Materiały
- Gofrownica
- Robot kuchenny lub mikser
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania4 min
Umieść mąkę, drożdże, cukier, jajka i mleko w misce robota kuchennego. Ugniataj przez około 4 minuty.
Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostaw do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów. Schłodzić przez 1 godzinę.
Gdy ciasto się napuszy, dodaj cukier perlisty i szybko zagnieć, aby dobrze go włączyć do ciasta.
Z ciasta uformuj kulki o wadze 100 g.Posmaruj gofrownicę olejem i rozgrzej ją. Umieść kulkę ciasta z każdej strony, a następnie dociśnij gofrownicę.
Gotuj przez 4 minuty, a następnie wyjmij gofry.
- I oto, gofry z Liège są gotowe!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: typ 45 lub mąka owsiana.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!