Tradycyjne gofry z liège

zagłosuj teraz
PrzekÄ…ski
12 porcji
średnie
2 h 4 m

Aby przygotować deser lub przekąskę w belgijskim stylu, wybierz gofry Liège! Jeszcze bardziej chrupiące i karmelizowane niż tradycyjne gofry, są nadal łatwe do zrobienia, zwłaszcza z tym przepisem krok po kroku! Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, dodaj bitą śmietanę, coulis czekoladowe lub gałkę lodów waniliowych. Młodsi i starsi nie będą mogli się oprzeć!


Składniki

12

Na 12 gofrów :

Szacowany koszt: 3.23 (0.27€/porcja)

Materiały

  • Gofrownica
  • Robot kuchenny lub mikser

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania4 min

  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 1Umieść mÄ…kÄ™, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko w misce robota kuchennego. Ugniataj przez okoÅ‚o 4 minuty.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 2Pokrój masÅ‚o na kawaÅ‚ki i dodawaj po trochu, kontynuujÄ…c ugniatanie. Pozostawić do ugniatania na Å›rednich obrotach przez okoÅ‚o dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów. SchÅ‚odzić przez 1 godzinÄ™.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 3Gdy ciasto siÄ™ napuszy, dodać cukier perlisty i szybko zagnieść, aby wÅ‚Ä…czyć go do ciasta.
    Z ciasta uformować kulki o wadze 100 g.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 4Posmaruj gofrownicÄ™ olejem i rozgrzej jÄ…. Umieść kulkÄ™ ciasta z każdej strony, a nastÄ™pnie dociÅ›nij gofrownicÄ™.
  • Tradycyjne gofry z Liège - Przygotowanie krok 5Gotować przez 4 minuty, a nastÄ™pnie wyjąć gofry.
  • Teraz gofry z Liège sÄ… gotowe!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
MÄ…ka: typ 45 lub mÄ…ka owsiana.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+