Czarne bułeczki z atramentem z kałamarnicy
Zróbmy kilka czarnych bułek! To świetny pomysł na halloweenowy posiłek :-D Strasznie miękka konsystencja wystarczy na cały posiłek! Alternatywnie, możesz użyć ich do zrobienia przerażająco smacznych burgerów ;-) Sprawdź nasze szczegółowe objaśnienia w formie pisemnej, zdjęć i wideo poniżej, aby dowiedzieć się, jakiego tajnego składnika użyliśmy do zabarwienia naszych bułeczek :-)
Składniki
Materiały
- Robot kuchenny z hakiem do ciasta
- pędzel
Przygotowanie
- Umieść mąkę, sól i cukier w misce robota kuchennego. Zrób dołek i dodaj drożdże. Dodać jajko, mleko i wodę, a następnie atrament z kałamarnicy. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut na prędkości 3.
- Stopniowo dodawać zmiękczone masło. Uformować ciasto w kulę i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej pod ściereczką.
- Odsączyć ciasto i uformować małe kulki o wadze 120 g każda. Umieścić kulki w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Posmaruj kulki olejem (lub białkiem jajka: patrz komentarze), a następnie obficie posyp sezamem.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
- Jest gotowy i możesz go użyć do zrobienia monstrualnego burgera, jeśli chcesz!
Obserwacje
Olej: użyliśmy oleju do posmarowania burgerów i utrzymania nasion sezamu na miejscu, ale zalecamy użycie białka jaja, ponieważ nasze nasiona sezamu odpadły po ugotowaniu.
Drożdże: Użyliśmy świeżych drożdży piekarskich. Można je znaleźć w dziale z pieczywem w supermarkecie lub piekarni. Można je zastąpić suchymi drożdżami piekarskimi, uprzednio rozcieńczonymi w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Unikaj kontaktu soli i cukru z drożdżami, ponieważ spowoduje to ich dezaktywację.
Atrament z mątwy: aby wykorzystać jak najwięcej atramentu z opakowania, nie krępuj się rozcieńczyć go wodą w przepisie!