Czarne bułeczki z atramentem z kałamarnicy

zagłosuj teraz
Side dish
7 porcji
średnie
3 h 45 m

Zróbmy kilka czarnych bułek! To świetny pomysł na halloweenowy posiłek :-D Strasznie miękka konsystencja wystarczy na cały posiłek! Alternatywnie, możesz użyć ich do zrobienia przerażająco smacznych burgerów ;-) Sprawdź nasze szczegółowe objaśnienia w formie pisemnej, zdjęć i wideo poniżej, aby dowiedzieć się, jakiego tajnego składnika użyliśmy do zabarwienia naszych bułeczek :-)


Składniki

7
Szacowany koszt: 1.63 (0.23€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny z hakiem do ciasta
  • pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania15 min

  • Czarne bułeczki z atramentem z kałamarnicy - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę, sól i cukier w misce robota kuchennego. Zrób dołek i dodaj drożdże. Dodać jajko, mleko i wodę, a następnie atrament z kałamarnicy. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut na prędkości 3.
  • Czarne bułeczki z atramentem z kałamarnicy - Przygotowanie krok 2Stopniowo dodawać zmiękczone masło. Uformować ciasto w kulę i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej pod ściereczką.
  • Czarne bułeczki z atramentem z kałamarnicy - Przygotowanie krok 3Odsączyć ciasto i uformować małe kulki o wadze 120 g każda. Umieścić kulki w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Czarne bułeczki z atramentem z kałamarnicy - Przygotowanie krok 4Posmaruj kulki olejem (lub białkiem jajka: patrz komentarze), a następnie obficie posyp sezamem.
  • Czarne bułeczki z atramentem z kałamarnicy - Przygotowanie krok 5Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
  • Czarne bułeczki z atramentem z kałamarnicy - Przygotowanie krok 6Jest gotowy i możesz go użyć do zrobienia monstrualnego burgera, jeśli chcesz!

Obserwacje

Olej: użyliśmy oleju do posmarowania burgerów i utrzymania nasion sezamu na miejscu, ale zalecamy użycie białka jaja, ponieważ nasze nasiona sezamu odpadły po ugotowaniu.

Drożdże: Użyliśmy świeżych drożdży piekarskich. Można je znaleźć w dziale z pieczywem w supermarkecie lub piekarni. Można je zastąpić suchymi drożdżami piekarskimi, uprzednio rozcieńczonymi w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Unikaj kontaktu soli i cukru z drożdżami, ponieważ spowoduje to ich dezaktywację.

Atrament z mątwy: aby wykorzystać jak najwięcej atramentu z opakowania, nie krępuj się rozcieńczyć go wodą w przepisie!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+